Na hlavný obsah

Voľby v Bolívii majú podľa exit pollu jasného víťaza

Luis Acre získal na základe priebežných výsledkov 52,4 % hlasov.

Voľby v Bolívii majú podľa exit pollu jasného víťaza
Luis Arce kandidát ľavicového Hnutia za socializmus (MAS). Foto: TASR/AP

Kandidát ľavicového Hnutia za socializmus (MAS) bývalého prezidenta Eva Moralesa by mohol zvíťaziť vo voľbách hlavy štátu v Bolívii už v prvom kole. Vyplýva to z prieskumu medzi hlasujúcimi voličmi, podľa ktorého Luis Arce získal v nedeľňajšom (18. 10.) hlasovaní 52,4 % hlasov.

Tzv. exit poll inštitútu Ciesmori ukázal, že jeho centristický súper Carlos Mesa dostal 31,5 % hlasov. Analytici však vyzvali na opatrnosť, keďže tento prieskum má vysokú štatistickú odchýlku, informovala agentúra DPA.

Zo správy agentúry AFP vyplýva, že viac ako sedem hodín po uzavretí hlasovacích miestností bolo sčítaných len 5,44 % hlasov. Podľa agentúry AP pritom dva ďalšie súkromné inštitúty oznámili, že nezverejnia výsledky svojich exit pollov, pretože ich nepovažujú za spoľahlivé.

Arce, Moralesov niekdajší minister hospodárstva a favorit predvolebných prieskumov, potrebuje na víťazstvo v prvom kole viac ako 50 % hlasov – alebo aspoň 40 % s desaťpercentným náskokom pred kandidátom na druhom mieste. Po minuloročných voľbách sa za víťaza vyhlásil Morales, ktorý by tak získal štvrté funkčné obdobie po sebe, avšak protesty a tlak zo strany armády prinútili prvého domorodého prezidenta krajiny k odchodu do exilu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet