Na hlavný obsah

VšZP nedostane od štátu 300 miliónov

Štátnej poisťovni vláda odklepla o tretinu menej.

VšZP nedostane od štátu 300 miliónov
Na snímke minister zdravotníctva SR Marek Krajčí vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni. Foto: TASR

Štát dofinancuje Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP) sumou 100 miliónov eur. Tento krok v stredu (7. 10.) odobrila vláda SR. Na tlačovom brífingu to uviedol minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Základné imanie štátnej VšZP sa malo podľa návrhu ministerstva zdravotníctva pôvodne zvýšiť o 300 miliónov eur. „Som veľmi rád, že pôvodná suma klesla na 100 miliónov, napriek tomu sme sa pri tomto hlasovaní zdržali, preto, lebo to nepovažujeme za správne,“ uviedol predseda strany SaS.

Pozrite si reportáž RTVS:

Viac sa však k dofinancovaniu štátnej poisťovne vyjadrovať nechcel, komunikovať v tejto veci bude podľa neho minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

Návrhom dofinancovania VšZP sa vláda zaoberala už počas minulotýždňového rokovania (30. 9.). Šéf rezortu financií Eduard Heger (OĽANO) vtedy uviedol, že materiál potrebujú prebrať v pokoji a na koaličnej rade. Obe súkromné zdravotné poisťovne Dôvera aj Union tento krok považujú za „neférový“ a skritizovali ho. Heger nevidí dôvod, prečo by sa štát mal podieľať na stratách, keď sa súkromné zdravotné poisťovne nechceli podeliť o zisk. Štátna VšZP reaguje, že kroky súvisiace s dofinancovaním sú plne v kompetencii jediného akcionára, ktorým je štát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika