Na hlavný obsah

Výstrahy pred povodňami platia pre polovicu Slovenska, situácia na východe sa upokojila

Hasiči pomáhali s odstraňovaním škôd na viacerých miestach.

Výstrahy pred povodňami platia pre polovicu Slovenska, situácia na východe sa upokojila
Na snímke situácia po zdvihnutí toku rieky Hornád počas výdatných a dlhotrvajúcich zrážok v lokalite Dubina neďaleko obce Hranovnica, 14. októbra 2020. Foto: TASR/Kristína Mayerová

Výstraha tretieho stupňa pred povodňami platí vo štvrtok (15. 10.) ráno na Slovensku pre desať okresov. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke. Pre viacero ďalších regiónov platia výstrahy prvého a druhého stupňa. Územie východného Slovenska je aktuálne bez výstrah pred povodňami.

Výstraha tretieho stupňa sa týka okresov Skalica, Senica, Topoľčany, Partizánske, Bánovce nad Bebravou, Prievidza, Revúca, Rožňava, Košice okolie – Hornád a Levoča.

S výdatnejšími zrážkami na takmer celom Slovensku treba počítať aj vo štvrtok (15. 10.) najmä popoludní. SHMÚ vydal výstrahu prvého stupňa, ktorá má platiť od 18.00 h. Výnimkou sú len niektoré okresy Trnavského a Nitrianskeho kraja, či okres Senica v Bratislavskom kraji.

Hasiči pomáhali odstraňovať škody po povodniach

Hasiči pomáhali počas uplynulých dní na viacerých miestach, v Banskobystrickom kraji od stredy (14. 10.) do štvrtka 6.00 h absolvovali v súvislosti s počasím 58 výjazdov. Najvážnejšia situácia bola v okrese Brezno na Horehroní, kde hasiči zasahovali deväťkrát.

„Väčšinou to bolo čerpanie zatopených pivníc a rodinných domov, stavba protipovodňových bariér, pílenie a odstraňovanie popadaných stromov a monitoring vodných tokov,“ zhrnul hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici Erik Piater.

Celkovo v kraji zasahovalo 121 príslušníkov HaZZ a bolo nasadených 50 kusov hasičskej techniky. „V teréne bolo aj 143 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí na 38 kusoch techniky,“ ukončil.

Situácia bola vážna aj v Banskej Bystrici, ktorou preteká rieka Hron. K vyliatiu rieky z koryta nedošlo a situácia sa postupne upokojuje. „Hladina Hrona kulminovala medzi polnocou a druhou hodinou vo štvrtok na úrovni 271 centimetrov. Odvtedy kontinuálne klesá. O siedmej hodine dosiahla úroveň 258 centimetrov,“ uviedol banskobystrický viceprimátor Jakub Gajdošík. Mesto už otvorilo aj most na Ulici 9. mája, ktorý bol v stredu (14. 10.) v súvislosti so zvýšenou hladinou rieky uzatvorený.

V Košickom kraji, kde sa situácia na vodných tokoch upokojila, hasiči aj naďalej zasahujú a pomáhajú odstraňovať škody, ktoré povodne spôsobili. V teréne pomáhali počas uplynulej noci aj vo štvrtok (15. 10.) dopoludnia.

 „Hasiči aktuálne zasahujú v Jasove, v Moldave nad Bodvou aj v Čani, ide o odčerpávanie vody. V Kostoľanoch nad Hornádom ide o evakuáciu. Jeden muž uviazol na odľahlom mieste, voda ho odrezala,“ povedal operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Košiciach s tým, že hasiči vyrazili na miesto s člnom.

Hasiči zasahovali aj v Trnavskom kraji, kde ich najčastejšie privolali k spadnutým stromom na cestách, zaplaveným komunikáciám aj pivniciam rodinných domov.

Na území celého Slovenska má byť podľa predpovede SHMÚ počas štvrtku (15. 10.) oblačno až zamračené, popoludní by malo opäť pršať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko