Na hlavný obsah

Vyzbrojí Pentagón Taiwan? Biely dom predložil Kongresu plán, píše Reuters

Čína proti vyzbrojovaniu ostrova, ktorý považuje za svoju vzbúrenú provinciu, protestuje.

Vyzbrojí Pentagón Taiwan? Biely dom predložil Kongresu plán, píše Reuters
Na snímke stíhací stroj F-16 tajwanských leteckých síl. Foto: TASR/AP

Americká vláda predložila Kongresu na schválenie plán predaja troch moderných zbraňových systémov na Taiwan. Čína v reakcii na tento krok pohrozila odvetnými opatreniami. Informácie priniesla v utorok (13. 11.) agentúra Reuters s odvolaním sa na viacero nemenovaných zdrojov.

Predaj už údajne odsúhlasilo americké ministerstvo zahraničných vecí, ktoré kontroluje predaj zbraní do zahraničia.

USA plánujú predať Taiwanu raketový systém na báze nákladných vozidiel HIMARS, rakety vzduch-zem SLAM-ER a podložky externých senzorov pre trysky stíhačiek F-16, ktoré umožňujú prenos snímok a údajov z lietadla do pozemných staníc v reálnom čase.

Na snímke americký raketový systém HIMARS ostreľuje cieľ počas vojenského cvičenia.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/APFoto: TASR/AP

Čínska aktivita

K predaju prichádza v čase, keď Čína významne zintenzívnila vojenskú aktivitu v blízkosti Taiwanu, pričom vzťahy medzi Washingtonom a Pekingom ochladli najviac za posledné desaťročia.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien uviedol, že predaj amerických zbraní na Taiwan narúša zvrchovanosť Číny a ide proti jej bezpečnostným záujmom.

Čína odpovie legitímne a primerane podľa toho, ako sa situácia vyvinie.“

Čao Li-ťien, Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí

Taiwan je náš, znie z Číny

Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Robert O’Brien vo svojom vystúpení varoval Čínu pred akýmkoľvek pokusom o násilné ovládnutie Taiwanu. USA sú podľa príslušného amerického zákona povinné poskytnúť Taiwanu prostriedky na jeho obranu.

Peking dodávky zbraní pravidelne kritizuje a označuje ich za porušenia zvrchovanosti Číny, uvádza stanica CNN. Čínska komunistická vláda Taiwan stále považuje za časť svojho územia, hoci obe krajiny majú od roku 1949 samostatné vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet