Na hlavný obsah

Z facebooku zmizne obsah popierajúci holokaust

Zákaz takýchto informácií na sociálnej sieti je súčasťou jej novej politiky.

Z facebooku zmizne obsah popierajúci holokaust
Logo facebooku na mobile. Foto: TASR/AP

Sociálna sieť facebook zakáže obsah, ktorý popiera alebo skresľuje holokaust. Nové opatrenie rozširuje jej pravidlá o nenávistných prejavoch. Keď budú používatelia vyhľadávať obsah súvisiaci s popieraním holokaustu, po novom ich sociálna sieť odkáže na dôveryhodné informácie.

Zákaz v pondelok (12. 10.) oznámila viceprezidentka Facebooku pre obsahovú politiku Monika Bickert, ktorá v blogu uviedla, že rozhodnutie „podporili dobre zdokumentovaný nárast antisemitizmu a alarmujúca úroveň nevedomosti o holokauste“. Spomenula tiež nedávny prieskum, podľa ktorého takmer štvrtina dospelých ľudí v USA vo veku 18 – 39 rokov verí, že holokaust je len mýtus.

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg sa v minulosti vyjadril, že popieranie holokaustu považuje za „hlboko urážlivé“. Trval však na tom, že sieť by takýto obsah nemala zrušiť, pretože je to vecou slobody prejavu každého jednotlivca.

Po pondelkovom oznámení však v príspevku na facebooku uviedol, že sa jeho vnímanie zmenilo po tom, ako videl dáta o náraste antisemitistického násilia. „Bojoval som s dilemou medzi obhajovaním slobodného prejavu a ujmou spôsobenou popieraním alebo zľahčovaním hrôz holokaustu,“ napísal s tým, že vzhľadom na „súčasný stav sveta, verím, že je to správna rovnováha“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet