Na hlavný obsah

Za prehrievanie Zeme platia africké krajiny vysokú daň

To najhoršie ich ešte len čaká.

Za prehrievanie Zeme platia africké krajiny vysokú daň
Hlad trápi ľudí v mnohých afrických krajinách. Foto: TASR

Aj keď priemerné teploty sa na africkom kontinente zvyšujú podobným tempom ako v iných častiach sveta, Afrika je v kontexte klimatickej zmeny výnimočne zraniteľná, upozornila Svetová meteorologická organizácia (WMO).

Špecializovaná organizácia OSN dodala, že na Afriku už teraz tvrdo dopadajú záplavy, sucha, teplejšie počasie a invázie kobyliek. Horšie časy, pokiaľ ide o zásobovanie potravinami, hospodárstvo a zdravie obyvateľov, má mať kontinent ešte len pred sebou.

Rastúce teploty sa podpisujú na pestovanie plodín. Poľnohospodárstvo pritom tvorí základný stavebný kameň afrického hospodárstva. Okolo roku 2050 budú negatívne zasiahnuté hlavné oblasti po celej Afrike, kde sa pestuje obilie. WMO predpovedá pokles výnosu pestovania plodín, a to o 13 percent v západnej a strednej Afrike, 11 percent v severnej časti kontinentu a osem percent vo východnej a južnej časti.

Podľa WMO sú, navyše, africké krajiny väčšinou chudobné a zle vybavené reagovať na dôsledky klimatických zmien. Zhoršili to prírodné katastrofy ako cyklóny Idai a Kenneth, ktoré v minulom roku zasiahli tri juhoafrické štáty. Cyklóny vyhnali dva milióny ľudí z ich domovov, vyžiadali si niekoľko obetí a v Mozambiku zničili pol milióna hektárov úrody.

V suchých oblastiach kontinentu vrátane západoafrického Sahelu sa podľa WMO počet podvýživených ľudí zvýšil od roku 2012 o 45 percent. Klimatická zmena prispieva aj k ďalším problémom, ako sú ozbrojené konflikty, ktoré opäť zhoršujú hladomor v krajine.

Kobylky páchajú v Afrike obrovské škody na úrode.Foto: TASR
Foto: TASRFoto: TASR

V rokoch 2018 a 2019 postihol oblasť Afrického rohu (územie východnej Afriky, ktoré vybieha do Arabského mora v podobe „rohu“, pozn. red.) nedostatok zrážok, ktorý viedol k najhoršej úrode obilnín v Somálsku od roku 1995 a nedostatku obilia v susednej Keni. Následne prišli záplavy.

Na konci roka 2019 zaznamenali Somálsko, Keňa, Etiópia a Tanzánia najmenej dvakrát toľko zrážok počas sezónnych dažďov ako obvykle. Dážď pomohol úrode, ale tiež prospel kobylkám, ktoré od januára tohto roku v týchto krajinách zničili stovky tisíc hektárov pôdy. Teplejšie a vlhkejšie počasie je tiež výhodné pre hmyz prenášajúci horúčku dengue, maláriu a žltú zimnicu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet