Na hlavný obsah

Železnice nakúpia nové elektrické vlaky za desiatky miliónov eur

Na kúpu chcú využiť zdroje z eurofondov.

Železnice nakúpia nové elektrické vlaky za desiatky miliónov eur
Ilustračná snímka-vlak. Foto: TASR

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) chce nakúpiť dvadsať nových elektrických vlakov za 169,5 milióna eur. Národný vlakový osobný dopravca najprv plánuje získať deväť vlakov a v následnej opcii ďalších jedenásť, jazdiť majú v regionálnej doprave na východe Slovenska. Podľa portálu NašaDoprava.sk z vyhlásenej verejnej súťaže vyplýva, že ZSSK plánuje na to využiť peniaze Európskej únie v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014 – 2020.

„Predmetom zákazky je nákup dvojsystémových elektrických jednotiek na rýchlosť 160 kilometrov za hodinu, s rozchodom 1 435 milimetrov, s minimálnou obsaditeľnosťou 300 miest na sedenie. Elektrická jednotka musí umožňovať viacnásobné riadenie minimálne dvoch elektrických jednotiek,“ oznámili železničiari v podmienkach súťaže.

O víťazovi tendra rozhodne elektronická aukcia. ZSSK vyžaduje zábezpeku ponuky vo výške 500 000 eur. Uchádzač musí preukázať, že v predchádzajúcich piatich rokoch dodal minimálne sedem kusov dvojsystémových elektrických jednotiek. Verejné obstarávanie pre ZSSK zabezpečuje spoločnosť Process Management.

Lehota na predkladanie a otváranie ponúk v súťaži je 18. decembra 2020. Uspeje uchádzač, ktorý splní podmienky účasti a predloží ekonomicky najvýhodnejšiu ponuku, a to na základe viacerých kritérií. Podmienkou financovania projektu z európskych zdrojov je, aby bol zrealizovaný do konca roka 2023. Predpokladaná lehota na dodanie vlakov je 32 mesiacov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika