Na hlavný obsah

Zeman vymenoval Prymulovho náhradníka. Český rezort zdravotníctva povedie Blatný

Prymula bol vo funkcii 39 dní.

Zeman vymenoval Prymulovho náhradníka. Český rezort zdravotníctva povedie Blatný
Na snímke český prezident Miloš Zeman. Foto: TASR

Český prezident Miloš Zeman vymenoval vo štvrtok (29. 10.) za nového ministra zdravotníctva doterajšieho námestníka riaditeľa brnianskej Fakultnej nemocnice Jana Blatného. Nahradí Romana Prymulu, ktorý vo funkcii zotrval 39 dní. Informovala o tom česká televízia ČT24.

Prymula vo funkcii skončil pre nedávnu nočnú schôdzku v pražskej reštaurácii, ktorá mala byť v súlade s platnými epidemiologickými opatreniami v tom čase zatvorená.

Prymula najprv v súvislosti s incidentom odmietol rezignovať, nakoniec však v stredu (28.10.) podal demisiu. Informoval o tom Zemanov hovorca Jiří Ovčáček na sociálnej sieti Twitter.

Nové plány

Prezident Zeman vo štvrtok ocenil, že Blatný teraz menoval Prymulu za svojho spolupracovníka v boji proti ochoreniu COVID-19. Blatný dosiaľ médiám neposkytol rozhovor, svoje plány v súvislosti s pandémiou koronavírusu má však vo štvrtok o 13.30 h predstaviť na tlačovej konferencii na ministerstve zdravotníctva.

Tento 50-ročný detský hematológ už minulý piatok navštívil Úrad vlády, potom premiér Andrej Babiš zamieril na rokovania o výmene ministra za prezidentom do Lán. Prezident si na kandidáta na ministra ale našiel čas až v utorok; podľa Babiša pre plný pracovný program.

Prymulove podmienky

Prymula na čele rezortu skončil po tom, ako vyšlo najavo, že sa minulý týždeň v stredu stretol v reštaurácii na pražskom Vyšehrade s vtedajším prvým podpredsedom hnutia ANO Jaroslavom Faltýnkom. Stalo sa tak v nočných hodinách aj napriek tomu, že podľa vládneho nariadenia mali byť v tento čas reštaurácie v ČR zatvorené.

Doterajšieho ministra následne v piatok vyzval na rezignáciu premiér Babiš, koaličné ČSSD i opozícia. Prymula rezignovať odmietol s tým, že ho Babiš môže odvolať. V nedeľu potom pripustil, že podá demisiu, keď bude známy jeho nástupca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet