Na hlavný obsah

Žiadatelia o Prvú pomoc nesmú byť v omeškaní v platbách

Rezort práce prehodnocuje prijaté opatrenia.

Žiadatelia o Prvú pomoc nesmú byť v omeškaní v platbách
Na archívnej snímke z októbra minulého roka minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) predstavuje plán pomoci, tzv. Prvú pomoc+. Foto: TASR

Sociálna poisťovňa (SP) má odporúčanie, aby vyhovela každému, kto požiada o splátkový kalendár alebo odklad platenia odvodov, informoval v pondelok (19. 10.) minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Každý, kto žiada o zdroje v rámci projektu Prvá pomoc, nesmie byť v omeškaní v platbách. „Platí úzus a takú metodiku sme dohodli aj s ministrom financií, že ak niekto požiada o splátkový kalendár, ak tam má nejakú dlžnú sumu a zaplatí prvú splátku, nebude sa považovať za subjekt, ktorý je v omeškaní, a teda môže žiadať aj o Prvú pomoc plus,“ vysvetlil Krajniak.

Okrem toho rezort prehodnocuje všetky doteraz prijaté opatrenia. „Zatiaľ to neplánujeme urobiť ako počas jari a leta, že to bolo plošné, pretože počet tých, ktorí žiadali o odklad odvodov, sa znižoval, preto sme prešli na individuálny prístup,“ doplnil minister.

Zatiaľ sa neuvažuje napríklad o predĺžení podpory v nezamestnanosti nad šesť mesiacov, ako to bolo počas jari, lebo trh práce podľa ministra funguje. „Chceme, aby sa ľudia zamestnali, možno aj za o trošku nižšiu mzdu, pretože my im cez naše programy cez úrady práce môžeme doplácať, napríklad mladým nezamestnaným až 122 eur mesačne v čistom k platu prvých šesť mesiacov a potom ďalších šesť mesiacov 61 eur k platu,“ uzavrel Krajniak.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika