Na hlavný obsah

Žilina je na testovanie pripravená, mnohým mestám ešte chýbajú zdravotníci

Niektoré mestá sú už na testovanie pripravené, iné ešte nevedia, kto bude testovať.

Žilina je na testovanie pripravená, mnohým mestám ešte chýbajú zdravotníci
Rezortná Univerzitná nemocnica - Nemocnica sv. Michala pomáha pri celoplošnom testovaní na COVID-19. Foto: TASR

V Žiline sa v piatok (30. 10.) popoludní podarilo zabezpečiť kompletný zdravotnícky personál pre 71 odberných miest v 32 rôznych lokalitách. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka otvoria v sobotu (31. 10.) ráno v meste všetky odberné miesta, ak sa dovtedy nič neskomplikuje.

Počas nadchádzajúceho víkendu by sa malo v Žiline otestovať približne 65 000 ľudí, ktorí majú v meste trvalý pobyt a patria do určenej vekovej kategórie. „Odberné miesta budú ľuďom k dispozícii od 7.00 h do 22.00 h, s dvomi prestávkami od 12.00 h do 12.45 h a od 18.00 h – 18.30 h. Posledný výter v danom dni urobia zdravotníci už o 21.30 h, aby stihli testy vyhodnotiť,“ uviedol Miškovčík.

Samospráva hľadala lekárov, sestry, zdravotníckych záchranárov, pôrodné asistentky, praktické sestry či študentov posledných ročníkov lekárskych fakúlt alebo ošetrovateľstva (2. – 5. ročník) od utorka (27. 10.) prostredníctvom elektronického registračného formulára, ktorý je stále k dispozícii pre nahlasovanie zdravotníkov. Tí by mohli pomôcť ako náhradníci.

Trenčín ešte čaká na zdravotníkov

V Trenčíne, ktorý na testovanie pripravil 50 odberových miest, je už pripravený počet administratívnych pracovníkov aj pomocného zdravotníckeho personálu. Chýbajú však zdravotníci, ktorí by robili stery.

Ako informovala hovorkyňa mesta Erika Ságová, asi 80 percent z 50 odberných miest je pokrytých dvomi zdravotníkmi, ktorí budú robiť stery. „Intenzívne komunikujeme s ďalšími zdravotníkmi i Ozbrojenými silami SR, aby sme takto obsadili i zvyšné odberné miesta, ktoré sú inak pripravené na otvorenie,“ doplnila hovorkyňa.

Testy nemá kto robiť ani na Zemplíne

Nedostatok zdravotníkov na víkendové celoplošné testovanie oznamujú na svojich internetových stránkach aj mestá na dolnom Zemplíne. Kým v Michalovciach chýbajú zdravotníci na vyhodnocovanie testov, vo Veľkých Kapušanoch hľadajú aj tých, ktorí sú oprávnení robiť výtery.

Výzva na stránke michalovskej samosprávy oslovuje „osoby, ktoré realizujú činnosti súvisiace s vykonávaním diagnostického testu, okrem realizácie výteru“ a tiež civilných nezdravotníkov.

Vo Veľkých Kapušanoch na personálne zabezpečenie testovania chýbajú dvaja zdravotníci oprávnení vykonávať výtery, jedna osoba na diagnostiku testov a jeden civilný nezdravotník.

Prípravy vrcholia aj v Liptovskom Mikuláši

Na Liptove pripravujú odberné miesta aj tímy, ktoré budú vykonávať testovanie. „V prípade, že bude mať niektoré z plánovaných miest nedostatok personálu, dôjde k jeho zlúčeniu s iným odberným miestom. V prípade, že sa dohodnutý zdravotnícky alebo administratívny personál v deň testovania nedostaví, rovnako dôjde k zlúčeniu konkrétneho odberného miesta s iným,“ uviedla hovorkyňa Liptovského Mikuláša Viktória Čapčíková.

V meste plánujú tri odberné miesta v exteriéri, celkovo v meste vytvoria 29 odberných miest. Testovať by sa malo 22 000 ľudí, samospráva ich rozdelila podľa abecedy do oboch odberných dní. Obyvateľom, ktorých priezviská začínajú písmenom A až K odporúčajú zúčastniť sa testovania počas soboty, tí s priezviskom so začiatočným písmenom L až Ž by mali prísť v nedeľu.

Obyvateľom Liptovského Mikuláša vzhľadom na meniace sa informácie mesto odporúča, aby sledovali internetovú aj facebookovú stránku mesta a mestskú televíziu aj mobilnú aplikáciu SOM Liptovský Mikuláš.

Situácia v Nitre je stále kritická

Podľa primátora Nitry Mareka Hattasa je situácia v meste stále kritická, postupne sa ale zlepšuje. Vo štvrtok (29. 10.) podľa neho ešte hrozilo, že budú môcť otvoriť len každé šieste zo 63 odberných.

„Dnes ráno sme mohli otvoriť každé tretie miesto a popoludní je situácia taká, že vieme otvoriť každé druhé miesto. Lekári a zdravotníci sa nám prihlasujú a som rád, že túto výzvu prijali,“ povedal Hattas s tým, že väčšiemu záujmu zdravotníkov pomohli vyššie odmeny pre lekárov aj to, že sa môžu prihlásiť zubári aj veterinárni lekári. „Počet zdravotníckeho personálu narastá, ale stále dokážeme otvoriť iba polovicu odberných miest. Takže stále platí výzva pre zdravotníkov,“ skonštatoval.

Nitra mala ešte vo štvrtok najnižšie percento zdravotníckeho personálu, v súčasnosti dosiahla približný republikový priemer. „Potrebujeme dotiahnuť personál tak, aby testovanie malo zmysel,“ uviedol s tým, že ako samospráva urobili všetko, čo sa od nich vyžadoval, prípravu testovania ale mimoriadne sťažili rôzne protichodné vyjadrenia politikov, ktoré raz motivovali a inokedy znechucovali, nie len zdravotníkov, ale aj dobrovoľníkov.

O otvorených odberných miestach i približnom počte čakajúcich ľudí bude mesto informovať na svojej webovej stránke a na sociálnych miestach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko