Na hlavný obsah

Z krajiny ľadu sa vrátili s mokrými nohami

Ľadoborec Polarstern, teda Polárka, je späť.

Z krajiny ľadu sa vrátili s mokrými nohami
Ľadoborec Polarstern dorazil do nemeckého prístavu. Foto: SITA/AP/Mohssen Assanimoghaddam

Ľadoborec sa do Nemecka vrátil s najväčšou medzinárodnou vedeckou expedíciou na severný pól. Odborníci počas vyše ročnej misie zbierali údaje, ktoré pomôžu pochopiť dosah klimatickej zmeny na oblasť Arktídy aj celý svet. Vyhodnotenie zozbieraných dát môže trvať až dva roky. Už teraz vedci varujú.

Pobrežný ľad v Arktíde mizne dramaticky rýchlo. Skonštatovala to najväčšia vedecká expedícia v histórii výskumu severného pólu. V rámci expedície MOZAIC študovali atmosféru, oceán a miestny ekosystém.

„Na vlastné oči sme videli, ako tam mizne ľad. Našli sme obrovské územia otvorenej vody v oblastiach, kde mal byť hrubý ľad. Aj na samotnom póle sú diery. Ľad umiera. Ak bude spoločnosť žiť ako doteraz, Arktída bude v lete bez ľadu v priebehu niekoľkých desaťročí a svet, ako ho poznáme, už nebude existovať,“ povedal po návrate z expedície jej líder Markus Rex.

Na palube nemeckého ľadoborca Polárka sa vystriedali tri stovky vedcov z 20 krajín. Mesiace pracovali v úplnej tme s teplotami klesajúcimi až k mínus 40 stupňom.

Pozrite si reportáž RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet