Na hlavný obsah

Zubári a veterinári sa búria. Počas testovania nemôžu robiť výtery

Zakazuje im to vyhláška Ministerstva zdravotníctva SR.

Zubári a veterinári sa búria. Počas testovania nemôžu robiť výtery
Foto: TASR

Vo vyhláške sú zubní lekári zaradení medzi nelekárske povolania. Slovenská komora zubných lekárov (SKZL) s tým vyjadrila zásadný nesúhlas a rozhorčenie. Počas plánovaného plošného testovania nemôžu títo zdravotnícki pracovníci podať pomocnú ruku pri výteroch.

Dehonestácia povolania

„Stalo sa tak napriek tomu, že SKZL bola jednou z prvých stavovských organizácií, ktorá podporila myšlienku celoplošného testovania občanov a požiadala všetkých zubných lekárov, nielen svojich členov, o súčinnosť pri zabezpečení odborného lekárskeho pokrytia,“ uviedla špecialistka externej komunikácie komory Lujza Hanová. Do celoplošného testovania sa podľa nej prihlásili aj zubní lekári, výtery však robiť nemôžu, na rozdiel od zdravotných sestier.

„Považujem znenie vyhlášky za vysokú dehonestáciu povolania zubný lekár. Žiadame ministerstvo zdravotníctva o okamžitú nápravu tak, aby mohli zubní lekári, ktorí sa prihlásili, pomôcť pri celoplošnom testovaní vykonávaním výterov z nosohltanu,“ povedal prezident komory Igor Moravčík.

Veterinári to majú ešte horšie

Je absurdné odmietať veterinárnych lekárov v zdravotníckych tímoch pri celoplošnom testovaní na COVID-19, tvrdí vedenie Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach. Veterinárny lekár nemôže dokonca ani odčítavať výsledky, čo podľa rektorky Jany Mojžišovej znevažuje postavenie veterinárnej medicíny, informovala hovorkyňa univerzity Zuzana Bobriková.

UVLF pripomína, že rezort obrany stále hľadá zdravotnícky personál, ktorý má záujem pomôcť s celoplošným testovaním. Veterinári, ktorí skončili šesťročné štúdium veterinárnej medicíny, majú prax v ambulanciách a prihlásili sa ako dobrovoľníci do testovacích tímov, môžu vykonávať len administratívne činnosti. Podľa usmernenia MZ SR nie sú veterinári zaradení do zdravotníckych tímov. „Považujeme to za absurdné usmernenie, ktoré znevažuje postavenie veterinárnej medicíny. V situácii, keď Slovensko nemá dostatok zdravotníckych pracovníkov, odmieta vzdelaných a skúsených odborníkov, ktorí chcú pomôcť,“ povedala Mojžišová.

Podotkla, že študent veterinárnej medicíny sa štyri semestre venuje infekčným chorobám a dva semestre parazitárnym chorobám. „Pracujeme v špecializovaných laboratóriách s najvyšším rizikom biologického nebezpečenstva,“ dodala rektorka s tým, že 60 percent infekcií u človeka je zoonotických, pričom infekčná choroba prenosná zo zvieraťa na človeka je aj COVID-19.

Z usmernenia navyše vyplýva, že činnosti súvisiace s vykonávaním diagnostického testu, okrem realizácie výteru, môžu napríklad aj ošetrovateľ, masér či logopéd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko