Na hlavný obsah

Amazon nezvýši platy, štrajk zamestnancov však zatiaľ nehrozí

Spory v Seredi naďalej pokračujú.

Amazon nezvýši platy, štrajk zamestnancov však zatiaľ nehrozí
Na snímke priestory logistického centra spoločnosti Amazon v Seredi. Foto: TASR

Situácia v seredskom Amazone sa upokojila a štrajk zamestnancov podľa všetkého aktuálne nehrozí. Štrajkom ešte v polovici októbra hrozili tamojší odborári. Teraz hovoria, že si s vedením podniku niektoré veci vysvetlili, no zároveň upozorňujú, že kolektívna zmluva nie je podpísaná, a tým pádom sú stále v spore. „Ostrý štrajk zatiaľ nemáme v pláne, ale štrajkovú pohotovosť môžeme vyhlásiť kedykoľvek,“ uviedla predsedníčka odborov Daniela Učňová.

Problémom je predovšetkým otázka finančného ohodnotenia zamestnancov. Amazon na Slovensku zamestnáva približne 3 000 ľudí. V logistickom centre v Seredi vzniklo od jeho otvorenia v roku 2017 asi 2 000 stálych pracovných miest, v bratislavskej korporátnej kancelárii zamestnáva firma ďalších vyše 1 000 ľudí. „Platy sa nebudú navyšovať, z čoho sme úprimne sklamaní, nakoľko v Amazone sú možnosti obrovské,“ myslí si Učňová. Ďalší vývoj situácie bude závisieť aj od prístupu zamestnávateľa k odborárom, nakoľko podľa nej vzťahy nie sú úplne ideálne.

Samotná spoločnosť ešte v polovici októbra reagovala, že vždy dodržiava všetky príslušné zákony a rešpektuje všetky práva zamestnancov. Priamy dialóg označila za najefektívnejší spôsob, ako porozumieť ich potrebám. Zamestnanci podľa PR manažérky Amazon Czech Republic and Slovakia Operations Miroslavy Jozovej dostávajú „vysoko konkurenčné mzdy vrátane finančných a nefinančných bonusov a benefitov“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika