Na hlavný obsah

Austrálski vojaci nezákonne zabíjali v Afganistane

O život pripravili ľudí v zajatí.

Austrálski vojaci nezákonne zabíjali v Afganistane
Vojaci v Afganistane. Foto: SITA/AP

Šéf austrálskych obranných síl Angus Campbell vo štvrtok (19. 11.) pripustil, že existujú vierohodné dôkazy o tom, že príslušníci špeciálnych jednotiek v Afganistane zabili 39 väzňov a civilistov.

V niektorých prípadoch vraj velitelia prinútili vojakov, aby usmrtili bezbranných zajatcov a pripísali si tak svoju prvú smrtiacu ranu. Devätnásť súčasných a bývalých austrálskych vojakov by mohlo čeliť trestnému stíhaniu, uviedla agentúra Reuters.

Austrálska armáda pred štyrmi rokmi začala vyšetrovanie postupu svojich vojakov v Afganistane z rokov 2005 až 2016 potom, čo sa v médiách objavili obvinenia zo zabíjania neozbrojených afganských mužov a detí. Správa z vyšetrovania ukázala, že 25 príslušníkov špeciálnych jednotiek sa v 23 rôznych prípadoch priamo alebo nepriamo podieľalo na zabití väzňov, poľnohospodárov či iných civilistov. S ďalšími ľuďmi kruto zaobchádzali.

Väčšinu Afgancov austrálski vojaci pripravili o život v zajatí, kedy boli títo ľudia chránení na základe medzinárodného práva, podotýka Reuters. Zabíjanie začalo v roku 2009 a najviac incidentov pochádza z rokov 2012 a 2013. „V mene austrálskych obranných síl sa úprimne a bezvýhradne ospravedlňujem Afgancom za akékoľvek prečiny spáchané austrálskymi vojakmi,“ citovala britská BBC Campbella.

Austrália je blízkym spojencom USA a v Afganistane jej vojaci pôsobia od roku 2002. V krajine sa vystriedalo 39 000 príslušníkov austrálskej armády a viac ako štyri desiatky z nich zabili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet