Na hlavný obsah

Azerbajdžan oslavuje, v Arménsku protestujú. Kaukazské štáty reagujú na podpis dohody

Na prímerie budú dohliadať ruskí vojaci.

Azerbajdžan oslavuje, v Arménsku protestujú. Kaukazské štáty reagujú na podpis dohody
Na snímke auto prechádza okolo nevybuchnutej rakety v ceste v meste Stepanakert v regióne Náhorný Karabach. Foto: TASR/AP

Po oznámení o podpísaní trojstrannej dohody o ukončení bojov v spornom regióne Náhorný Karabach sa v rôznych častiach Azerbajdžanu začali ľudové veselice a oslavy. V Arménsku naopak vypukli protesty.

Napriek tomu, že v Azerbajdžane platí zákaz nočného vychádzania, orgány činné v trestnom konaní do slávností nezasahovali, informovala v utorok (10. 11.) agentúra Interfax.

Opozícia v Arménsku je naopak proti tejto dohode. Na protest proti dohode sa v noci na utorok pred úradom vlády zišli stovky nespokojných ľudí, z ktorých časť do budovy prenikla a obsadila ju.

Ľudia protestujú proti podpísaniu dohody o ukončení vojny v Karabachu v budove parlamentu 10. novembra 2020 v Jerevane.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Ďalší vzali útokom neďalekú rezidenciu Nikolu Pašinjana, ktorý je signatárom dohody za Arménsko.

Premiér ostáva doma

Premiér na sociálnej sieti Facebook reagoval, že zostáva v krajine a naďalej pracuje. Priznal, že text vyhlásenia je preňho osobne i pre obyvateľov „veľmi bolestivý„.

Vysvetlil, že jeho „rozhodnutie pristúpiť k nemu vyplynulo z hĺbkovej analýzy situácie na bojiskách a jej hodnotenia ľuďmi, ktorí sú s ňou najlepšie oboznámení„.

Prezidenti Ruska a Azerbajdžanu – Vladimir Putin a Ilham Alijev – a predseda arménskej vlády Pašinjan predtým podpísali vyhlásenie, podľa ktorého je od 10. novembra vyhlásené úplné prímerie a v Náhornom Karabachu sa zastavujú všetky bojové operácie.

Ruský prezident Vladimir Putin počas vyhlásenia o situácii v Náhornom Karabachu v Moskve.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Jednotky ozbrojených síl Azerbajdžanu a Arménska musia zostať sa svojich pozíciách na okupovaných územiach.

Na prímerie budú dohliadať Rusi

Ruský prezident Putin uviedol, že pozdĺž kontaktnej línie v Karabachu budú rozmiestnené a budú hliadkovať ruské mierové sily.

Ruské ministerstvo obrany podľa Interfaxu uviedlo, že do Karabachu už z Ruska medzičasom odletelo osem vojenských dopravných lietadiel Il-76 s ruskými mierotvorcami na palube.

Prezident Azerbajdžanu Ilham Alijev vyhlásil, že vojenská fáza konfliktu v Náhornom Karabachu sa skončila, pričom Azerbajdžan v nej „dosiahol všetky svoje ciele“. „My sa posúvame k politickému urovnaniu,“ uviedol.

Prezident informovaný len z médií

Podľa neho súčasný vývoj je „pre nás najvýhodnejšia možnosť“. „Ide vlastne o vojenskú kapituláciu Arménska,“ uviedol Alijev v utorok večer v posolstve azerbajdžanskému ľudu.

Arménsky prezident Armen Sarkisjan sa o trilaterálnom vyhlásení Ruska, Azerbajdžanu a Arménska o zastavení bojov v Náhornom Karabachu dozvedel z médií, informovala v utorok podľa agentúry Interfax jeho tlačová služba.

V jej vyhlásení sa uvádza, že s arménskym prezidentom predtým neboli konzultované a nebol prerokovaný ani konečný dokument.

Sarkisjan je presvedčený, že osud Karabachu je možné vyriešiť iba pri zohľadnení národných záujmov Arménska a iba na základe národného konsenzu. V tejto situácii oznámil, že sa ujíma misie, ktorej cieľom je zjednotenie národa. Vyjadril nádej, že sa mu to podarí do desiatich dní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet