Na hlavný obsah

Bezpečnostný analytik: Tvrdenia šéfa SIS o Mochovciach sú veľmi závažné

Na ťahu sú podľa neho štátne orgány.

Bezpečnostný analytik: Tvrdenia šéfa SIS o Mochovciach sú veľmi závažné
Na snímke chladiaca veža 3. bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach. (2. júla 2019) Foto: TASR

Dostavba 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach sa už roky naťahuje. V posledných rokoch v areáli niekoľkokrát zasahovala Národná kriminálna agentúra, pri poslednej akcii zaisťovali podklady pre konanie v prípade obzvlášť závažného zločinu podvodu a porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský sa v nedávnom rozhovore pre Denník N vyjadril, že jestvujú závažné pochybnosti o kvalite kontrolných prác.

 „Takéto vyhlásenie a tvrdenie šéfa tajnej služby považujem za veľmi závažné,“ reagoval energetický analytik Karel Hirman. Ak sú podľa neho slová Pčolinského pravdivé, tak by sa do veci mal vložiť štát a so svojimi bezpečnostnými zložkami celú záležitosť prešetriť.

O dostavbe Mochoviec rozhodla prvá vláda Roberta Fica v rokoch 2007 a 2008 v spolupráci s vtedajším strategickým investorom v Slovenských elektrárňach, talianskou spoločnosťou Enel.

„Tento proces nezvládla, už teraz sú spôsobené výrazné škody z toho, že reaktory ešte stále nie sú v prevádzke,“ skonštatoval Hirman. Podľa neho však nie je možné celý podiel zodpovednosti klásť na stranu Úradu jadrového dozoru (ÚJD) SR. Upozornil, že tento úrad „nepôsobí vo vzduchoprázdne“, ale v medzinárodne prísne kontrolovanom prostredí pod záštitou medzinárodnej agentúry so sídlom vo Viedni. „Spochybňovať prácu Úradu jadrového dozoru, alebo na úrad tlačiť, aby niečo posudzovali inak alebo pod nejakým tlakom, by bolo cestou do pekla,“ dodal.

Chladiace veže 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Foto: TASR
Foto: TASR

Problém s materiálmi

Úrad jadrového dozoru kontroluje elektráreň z hľadiska bezpečnosti, pripomenula predsedníčka úradu Marta Žiaková.

„Čo sa týka toho, či elektráreň naozaj bude spustená, alebo kedy bude spustená, to v princípe úrad jadrového dozoru nezaujíma, pretože pre nás má bezpečnosť prednosť pred ekonomickými vecami. To je v záujme ministerstva hospodárstva,“ povedala v relácii K veci na Rádiu Slovensko a dodala, že v súčasnosti dokončujú kontrolu dodaných materiálov. Tie odhalili, že mnohé certifikáty jednotlivých dielov potrubia boli pozmenené alebo zrejme sfalšované. „Veľké množstvo dodaných potrubných dielov museli byť skontrolované,“ vysvetlila. Úrad v ďalšom kroku posúdi správu, ako Slovenské elektrárne problém vyriešili, aby mohol povedať, že s veľkou mierou pravdepodobnosti bude elektráreň pracovať tak, ako má.

„Kontrola prebiehala reálne. Boli práce, ktoré sme zastavili, pretože sa podľa nás nevykonávali tak, ako bolo treba. V mnohých veciach sme nedovolili pokračovať, pretože tak ako ich mali nastavené, sme vedeli, že to ide zle,“ reagovala Žiaková na tvrdenia, že by kontroly boli vykonávané len formálne.

Podľa Hirmana sú na ťahu štátne orgány a SIS, ktorá sa vecou intenzívne zaoberá. „Je na štáte, aby sme ten bordel so stavbou Mochoviec, všetky tie pochybenia, sprenevery a podobne, zdokumentovali a vyvodili z toho aj patričné následky a dôsledky pre tých, ktorí sa na tom podieľali,“ uzavrel.

Celú reláciu K veci si môžete vypočuť v archíve RTVS alebo v podcastovej aplikácii Apple Podcasts, Spotify alebo Google Podcasts.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko