Na hlavný obsah

Bezplatné testovanie nie je dostupné všade, odberné miesta sa otvárajú postupne

Vláda ich chcela otvoriť vo všetkách zelených okresoch.

Bezplatné testovanie nie je dostupné všade, odberné miesta sa otvárajú postupne
Na snímke testovanie obyvateľov v obci Zázrivá počas pilotnej fázy celoplošného testovania na ochorenie COVID-19. Foto: TASR

Bezplatné antigénové testy na ochorenie COVID-19 budú robiť od pondelka (9. 11.) v zelených okresoch zatiaľ len niektoré nemocnice. Informuje o tom minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) na sociálnej sieti. V tejto súvislosti totiž priznal legislatívne problémy pri uzatváraní zmlúv.

Ministerstvo podľa neho na tom pracovalo od minulého týždňa, v každom okrese našlo poskytovateľov tejto služby. „Narazilo však na vážny problém. Súčasná legislatíva, žiaľ, neumožňuje priamo ministerstvu zdravotníctva, ani jeho podriadeným organizáciám zazmluvniť dohodnutých poskytovateľov na jednotlivých odberných miestach,“ približuje Krajčí. Problémy pri uzatváraní zmluvných vzťahov sa bude rezort zdravotníctva snažiť vyriešiť tento týždeň.

Zoznam miest na bezplatné testovanie antigénovými testami, ktorý ministerstvo zverejnilo na svojej webovej stránke, chce priebežne dopĺňať. Na antigénové testy odporúča ísť najmä tým, ktorí cítia akékoľvek príznaky respiračného ochorenia. „Ďakujeme nemocniciam, ktoré napriek nedostatku personálu dokážu vo vlastnej réžii poskytovať občanom aj túto službu,“ doplnil Krajčí.

Na odberné miesta môže prísť ktokoľvek a bezplatne absolvovať antigénový test na ochorenie COVID-19. Po vykonaní testu každý dostane certifikát s výsledkom. Testy sa budú vykonávať v areáloch nemocníc na miestach, kde sa vykonávajú aj PCR testy. V niektorých mestách, ako napríklad Zvolen či Levice, sa bude testovať len dve hodiny denne.

Pomohlo ministerstvo vnútra

Od pondelka od 14.00 h sa spustili okrem odberných miest pri nemocniciach aj odberové miesta v 25 okresoch na Slovensku. Prevádzkuje ich Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) a odberné miesta budú vo viacerých prípadoch priamo na hasičských staniciach. Informoval o tom minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO), ktorého o posilnenie testovacích kapacít požiadal premiér Igor Matovič (OĽANO).

V pondelok bude bezplatné dobrovoľné testovanie antigénovými testami k dispozícii do 20.00 h. V každý ďalší deň budú odberné miesta otvorené od 12.00 h do 20.00 h až do odvolania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko