Na hlavný obsah

Biden nemá istú Arizonu či Nevadu, Trump môže naopak stratiť Pensylvániu aj Georgiu

Na stranu Trumpa sa prikloní Aljaška a zrejme aj Severná Karolína.

Biden nemá istú Arizonu či Nevadu, Trump môže naopak stratiť Pensylvániu aj Georgiu
Prvá prezidentská debata medzi prezidentom Donaldom Trumpom a jeho vyzývateľom Joeom Bidenom , ktorá sa uskutočnila v Clevelande. Foto: SITA/AP

Ani po noci zo stredy (4. 11.) na štvrtok nie je jasné, kto sa stane víťazom tohtoročných prezidentských volieb v USA. Bližšie k tomu má nakročené demokrat Joe Biden, ktorý v pomere hlasov voliteľov priebežne víťazí nad úradujúcim republikánskym prezidentom Donaldom Trumpom v pomere 253:214 aj vďaka tomu, že si pripísal voliteľov zo štátov Wisconsin či Michigan.

Trump medzičasom vyzval štáty na zastavenie sčítavania hlasov a voľby nazval podvodom. Avizoval, že požiada o prepočítanie hlasov vo Wisconsine, kde prehral o približne 20 000 hlasov. Ktoré štáty budú v pokračujúcom boji rozhodujúcim faktorom?

Aljaška (3 hlasy voliteľov): Prezident Trump vedie v najsevernejšom štáte USA o 29,9 percentuálneho bodu. Sčítaná je viac než polovica hlasov. Chladná Aljaška je republikánskou baštou a nič nenasvedčuje tomu, že by v nej triumfoval kandidát demokratov.

Nevada (6 hlasov voliteľov): Joe Biden vedie len o necelých 8 000 hlasov, a teda o 0,6 percentuálneho bodu. Sčítaných je celkovo 86 % hlasov. Štát na západe USA stále nesčítal všetky hlasy doručené poštou. Predpoklady hovoria o tom, že si ho Biden tesne udrží a získa ďalších 6 voliteľov.

Arizona (11 hlasov voliteľov): Tento štát už viaceré médiá vrátane agentúry AP či Fox News pripísali Bidenovi, ktorý v ňom vyhráva o 2,8 bodu, pri 86 % zrátaných hlasoch. Trump však stále môže získať Arizonu na svoju stranu, keďže sa čaká na hlasy z republikánskych oblastí. Ak by si Biden udržal Nevadu aj Arizonu, stal by sa prezidentom USA.

Severná Karolína (15 hlasov voliteľov): Spočítali celkovo už 95 % hlasov a Trump vedie v pomere 50,1 % ku 48,7 %. Hlasy odovzdané poštou tu budú zrátavať až do 12. novembra, výsledok sa preto tak skoro nedozvieme.

Georgia (16 hlasov voliteľov): Rovnako ako v predošlom štáte, aj tu spočítali 95 % hlasov. Trump vedie o 0,5 percentuálneho bodu, rozdiel je na úrovni 23 000 hlasov a hlasy z Atlanty by stále mohli preklopiť červenú farbu štátu na modrú v prospech Bidena.

Pensylvánia (20 hlasov voliteľov): Trump po prvom sčítaní vyhrával o takmer 800 000 hlasov nad svojím vyzývateľom, teraz je rozdiel len niečo cez 160 000 (2,6 %). Počas najbližších dní ešte ostáva sčítať stovky tisíc hlasov, ktoré prišli poštou, a to najmä vo veľkých mestách Philadelphia a Pittsburgh, ktoré nahrávajú Bidenovi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet