Na hlavný obsah

Británia od januára zavedie víza pre Európanov

Ako nové podmienky ovplyvnia Slovákov?

Británia od januára zavedie víza pre Európanov
Británia vystúpila z EÚ 31. januára 2020. Foto: TASR/AP

Občania EÚ vrátane Slovákov od 31. decembra tohto roka nebudú mať po vstupe na územie Spojeného kráľovstva automatické právo zostať žiť v tejto krajine. Britská vláda pre nich od 1. januára 2021 zavedie nový imigračný systém.

„Občania Slovenska, ktorí v Spojenom kráľovstve momentálne nežijú, respektíve nemajú nárok vyplývajúci z Dohody o vystúpení, a budú chcieť v krajine študovať alebo pracovať, budú musieť splniť špeciálne požiadavky a žiadať o víza prostredníctvom nového imigračného systému,“ uvádza britské veľvyslanectvo na Slovensku.

Bodový imigračný systém má posudzovať ľudí z celého sveta rovnako, pričom bude uprednostňovať talent žiadateľa, nie krajinu jeho pôvodu.

„Náš nový systém vysiela celému svetu odkaz, že Británia zostáva otvorená. Chceme aj naďalej podporovať top talenty z celého sveta, aby svoje schopnosti priniesli do Spojeného kráľovstva,“ vysvetlil britský veľvyslanec v SR Nigel Baker.

Turisti bez víz

Britské veľvyslanectvo zároveň Slovákov vyzvalo, aby navštívili webovú stránku britskej vlády, kde sa nachádzajú podrobné informácie. „Je dôležité, aby občania Slovenska vedeli o tom, ako ich ovplyvnia zmeny pri vstupe do krajiny, a preto by som chcel ľudí vyzvať, aby si našli čas a zistili, čo sa od nich bude očakávať,“ povedal Baker.

Občania členských krajín EÚ budú môcť na základe nových pravidiel aj naďalej navštíviť Spojené kráľovstvo bez žiadosti o víza. V mnohých prípadoch budú môcť v krajine zostať po dobu maximálne šesť mesiacov.

Zmeny sa podľa britského veľvyslanectva nebudú týkať občanov, ktorým bol udelený štatút prostredníctvom tzv. Pobytovej schémy pre občanov EÚ (EU Settlement Scheme).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko