Na hlavný obsah

Británia si chráni bezpečnosť. Čínsky Huawei z trhu odstráni

Do roku 2027 nechce vo svojich sieťach ani jedno zariadenie.

Británia si chráni bezpečnosť. Čínsky Huawei z trhu odstráni
Predajňa Huawei v čínskej metropole Peking. Foto: TASR/AP

Británia zakáže od septembra 2021 inštalovať zariadenia od čínskej spoločnosti Huawei do novej siete 5G. Oliver Dowden, minister pre médiá, kultúru a šport oznámil tento termín pred predložením návrhu zákona o telekomunikáciách v parlamente v priebehu pondelka (30. 11.), informovali britské médiá.

„Podnikáme odvážne kroky k zavedeniu jedného z najtvrdších telekomunikačných bezpečnostných režimov na svete,“ uviedol Dowden v pondelok vo svojom vyhlásení. „Jeho centrálnou časťou je boj proti vysoko rizikovým predajcom a ja som stanovil jednoznačný harmonogram úplného odstránenia zariadení Huawei z našich sietí najneskôr do roku 2027.“

Britská vláda v júli uviedla, že vylúči čínsky technologický gigant z 5G infraštruktúry a odôvodnila to obavami o bezpečnosť. Vedenie Huawei má totiž tesné kontakty s vládou v Pekingu, čo vyvoláva obavy zo špionáže prostredníctvom čínskej technológie.

Čína už dávnejšie varovala britského premiéra Borisa Johnsona, že na rozhodnutie vyradiť čínsky telekomunikačný koncern Huawei z výstavby 5G sietí v Británii Londýn doplatí stratou čínskych investícií. Zároveň dala najavo, že Británia tak podľahla tlaku amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten v roku 2019 zaradil spoločnosť Huawei Tehcnologies na čiernu listinu obchodu, čím koncernu výrazne sťažil obchod s americkými partnermi.

Minister Dowden spresnil, že do roku 2027 majú byť odstránené všetky nainštalované zariadenia Huawei v Británii, vrátane existujúcej 4G (LTE) infraštruktúry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet