Na hlavný obsah

Británia si v súvislosti s dianím v Hongkongu predvolala čínskeho veľvyslanca

Peking zaručil Hongkongu autonómiu, teraz ju podľa Londýna podkopáva.

Británia si v súvislosti s dianím v Hongkongu predvolala čínskeho veľvyslanca
Hongkonskí prodemokratickí poslanci podali demisiu v reakcii na to, že Peking odvolal štyroch ich kolegov. Foto: SITA/AP/Vincent Yu

Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab si v súvislosti so situáciou v Hongkongu predvolal čínskeho veľvyslanca. Poslancom britského parlamentu to vo štvrtok (12. 11.) oznámil Nigel Adams, štátny tajomník rezortu britskej diplomacie zodpovedný za oblasť Ázie.

Londýn obvinil Peking z porušenia medzinárodných záväzkov po tom, čo stály výbor Všečínského zhromaždenia ľudových zástupcov (parlamentu) prijal uznesenie o odvolaní štyroch opozičných poslancov, ktorí podporujú nezávislosť Hongkongu alebo spochybňujú čínsku zvrchovanosť nad týmto autonómnym územím. Tieto kroky Pekingu majú podľa Adamsa za cieľ „prenasledovať a potláčať všetky hlasy kritické voči politike Číny“.

Minister Raab v tejto súvislosti uviedol, že nové pravidlá zamerané proti zvoleným poslancom v Hongkongu sú „jasným porušením právne záväzného spoločného vyhlásenia Číny a Spojeného kráľovstva“ z roku 1984. Táto dohoda, ktorú podpísali vtedajšia britská premiérka Margaret Thatcherová a čínsky premiér Čao C‘-jang, Hongkongu pred prechodom pod čínsku správu v roku 1997 zaistila autonómiu na základe hesla „jedna krajina, dva systémy“.

„Čína opäť raz porušila svoje sľuby a podkopala autonómiu Hongkongu,“ cituje Raaba agentúra AFP. Stalo sa tak už tretíkrát a dovedna dva razy za posledných šesť mesiacov, doplnil Adams. Británia bude obhajovať práva Hongkončanov a upozorňovať na porušovanie ich práv a slobôd, zdôraznil Raab.

Vo štvrtok podalo demisiu na protest proti odvolaniu štvorice poslancov aj zvyšných 15 prodemokratických poslancov. Vo väčšine prípadov však ich rezignácia nadobudne účinnosť až v decembri, keďže musia ešte doriešiť viaceré administratívne záležitosti a odovzdať svoj úrad. V hongkonskom parlamente tak zostanú už len pročínski poslanci, ktorí tam už teraz majú väčšinu. To by umožnilo prijímanie zákonov vyhovujúcich Pekingu bez akejkoľvek opozície.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet