Na hlavný obsah

Celoplošné testovanie počas prvého decembrového víkendu nebude

Mali by ho nahradiť iné formy testovania.

Celoplošné testovanie počas prvého decembrového víkendu nebude
Na snímke zľava minister zdravotníctva SR Marek Krajčí, minister financií SR Eduard Heger, minister vnútra SR Roman Mikulec a predseda vlády SR Igor Matovič (všetci OĽaNO) počas zasadnutia Ústredného krízového štábu. Foto: TASR

Dôvodom je vyhlásenie ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), že do 2. decembra nie je ministerstvo schopné prostredníctvom verejného obstarávania zabezpečiť prvý štvormiliónový balík antigénových testov na celoplošné pretestovanie obyvateľstva. Po stredajšom (25. 11.) rokovaní Ústredného krízového štábu to povedal premiér Igor Matovič (OĽANO). „Piateho a šiesteho decembra bude Slovensko testované, ak Richard Sulík povie – áno, na 100 % zabezpečím testy,“ vysvetlil premiér.

Celoplošné testovanie má dočasne suplovať posilnenie počtu mobilných odberových miest. V súčasnosti je ich 126 a minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) avizoval, že by mali stúpnuť o stovky. Budú aj v obciach či osadách, kde bude potreba rýchlo otestovať ľudí.

Školy v rukách Gröhlinga

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) má do pondelka 30. novembra v spolupráci so školami, ZMOS-om a Úniou miest predložiť plán, ako zabezpečiť pravidelné pretestovanie detí a rodičov tak, aby sa mohli od 7. decembra vrátiť do škôl. Premiér vysvetlil, že testovanie detí by malo prebiehať novou formou.

Matovič uviedol, že ak bude dostatok antigénových testov, tak celoplošné testovanie nebude dobrovoľné, pretože by sa na ňom zúčastnilo málo ľudí. „Ísť dobrovoľnou cestou sú vyhodené peniaze,“ povedal s tým, že druhou možnosťou je iba lockdown.

„Ak sa nám podarí pretestovať školy tak, ako to prijal dnes Ústredný krízový štáb, tak by sme pretestovali asi 1,4 milióna ľudí. Ak sa nám podarí vytvoriť ďalšie odberné antigénové miesta, podarí sa nám možno otestovať ďalší jeden milión ľudí týždenne, čo je masívne plošné testovanie,“ vysvetlil Naď.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko