Na hlavný obsah

„Chceme európsky Hollywood.“ Taliani plánujú investície do štúdií, ktoré vystaval Mussolini

Štát vlastní štvrtinu komplexu v štúdiách Cinecittá.

Taliansky štát chce investovať do slávnych rímskych filmových štúdií Cinecittá a umožniť tak vznik kvalitnejšieho zázemia pre filmovú produkciu. „Chceme vybudovať európsky Hollywood,“ oznámil vo štvrtok (18. 11.) minister kultúry Dario Franceschini.

Štát pracuje s návrhom, podľa ktorého by do spoločnosti Institut Luce, ktorá štúdiá vlastní, vstúpila talianska štátna úverová banka Cassa Depositi e Prestiti (CDP). Tá zároveň vlastní pozemky vedľa štúdií a tie by tak mohli zdvojnásobiť svoje priestory.

Franceschini uviedol, že pre taliansky filmový priemysel vidí príležitosti na rast. Ministerstvo kultúry podľa neho zároveň zvažuje aj vlastnú streamovaciu platformu podobnú Netflixu, ktorá by za poplatok „ponúkla kompletnú taliansku kultúrnu ponuku„.

Štúdiá Cinecittá nechal na juhovýchodnom predmestí Ríma v roku 1937 postaviť diktátor Benito Mussolini, ktorému slúžili na produkciu propagandistických snímok. Slávu si štúdiá získali v 50. a 60. rokoch minulého storočia, kedy v nich vznikli výpravné filmy z americkej produkcie ako Ben Hur či Kleopatra. Rozvoj televízie v 70. rokoch však taliansky filmový priemysel uvrhol do krízy, ktorá vyústila v privatizáciu štúdií v 90. rokoch. Štát odvtedy vlastní len 25 percent celého komplexu, píše agentúra APA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet