Na hlavný obsah

Čína zbavila mandátov štyroch hongkonských poslancov

Ostatní opoziční poslanci podali zo solidarity hromadnú demisiu.

Čína zbavila mandátov štyroch hongkonských poslancov
Hongkonskí prodemokratickí poslanci sa rozhodli urobiť gesto spolupatričnosti v reakcii na rozhodnutie čínskeho parlamentu. Foto: SITA/AP/Vincent Yu

Štyria hongkonskí prodemokratickí poslanci prišli v stredu (11. 11.) o svoje kreslá v miestnom parlamente. Stalo sa tak po tom, ako Peking schválil odvolanie tých hongkonských poslancov, ktorí prestavujú „hrozbu pre národnú bezpečnosť“.

Podľa rozhodnutia čínskeho parlamentu majú byť odvolaní všetci poslanci, ktorí podporujú nezávislosť Hongkongu alebo spochybňujú čínsku zvrchovanosť nad týmto autonómnym územím.

Štyria poslanci, zľava Dennis Kwok, Kenneth Leung, Kwok Ka-ki a Alvin Yeung po tlačovej konferencii, na ktorej oznámili ich kolegovia hromadnú demisiu.Foto: SITA/AP/Vincent Yu
Foto: SITA/AP/Vincent Yu

Štyria poslanci, ktorých sa toto rozhodnutie dotklo, o strate madnátov informovali na tlačovej konferencii. Alvin Yeung, Dennis Kwok, Kwok Ka-ki a Kenneth Lung svoju diskvalifikáciu označili za nelegálnu a protiústavnú. Podľa ich názoru sa takto porušujú samosprávne právomoci Hongkongu, ktorý je osobitným administratívnym územím Číny.

Hromadná demisia prejav solidarity

V tom čase ešte kompletný tábor 19 prodemokratických poslancov sa v pondelok (9. 11.) dohodol, že ak čínsky parlament rozhodne o diskriminácii štyroch z nich, demisiu podajú aj všetci ostatní.

Hromadná demisia má podľa poslancov demonštrovať ich jednotu a rovnako ukázať, ako ďaleko je Peking ochotný zájsť, v snahe potlačiť miestnu opozíciu. V hongkonskom parlamente totiž už teraz prevládajú propekinskí poslanci a rezignáciou sa definitívne zmení na bábkový orgán Číny.

„Rozhodli sme sa dnes rezignovať na svoje funkcie, pretože centrálna vláda bezohľadne vylúčila našich kolegov,“ uviedol na tlačovej konferencii predstaviteľ opozičného tábora Wu Chi-wai. „Hoci budeme v boji za demokraciu v budúcnosti čeliť mnohým prekážkam, nikdy sa nevzdáme,“ dodal. Rezignačné listiny odovzdajú opoziční poslanci podľa Wua vo štvrtok (12. 11.).

Predstavitelia hongkonskej opozície sa snažia klásť odpor proti obmedzovaniu slobôd, ku ktorému dochádza aj napriek prísľubu autonómie. Čína zas odmieta, že by výsady finančnej metropoly akokoľvek obmedzovala. Hongkonské úrady každopádne nekompromisne potlačili minuloročné protivládne protesty, ktoré otriasli celým mestom a uvrhli ho do hlbokej vládnej krízy.

Odvolanie prodemokratických poslancov pravdepodobne umocní obavy západných mocností o hongkonskú autonómiu. Tú mestu právne zaručuje princíp „jedna krajina, dva systémy“, na ktorom sa Británia dohodla s Pekingom pri odovzdaní mesta pod čínsku správu v roku 1997.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet