Na hlavný obsah

Cítim sa nevinný, vyhlásil v Haagu kosovský exprezident

Hashim Thaci čelí obvineniam z vojnových zločinov.

Cítim sa nevinný, vyhlásil v Haagu kosovský exprezident
Hashim Thaçi (v strede) ako šéf vyjednávacieho tímu kosovských Albáncov a vedúci politického riaditeľstva Kosovskej oslobodzovacej armády na tlačovej konferencii na tajnom mieste v Kosove. (13. marca 1999) Foto: SITA/AP

Kosovský exprezident Hashim Thaci, ktorý minulý týždeň rezignoval, sa v utorok 9. novembra prvýkrát postavil pred sudcu osobitného tribunálu pre Kosovo v Haagu.

Jeden z bývalých vodcov povstaleckej Kosovskej oslobodeneckej armády (UCK) čelí obvineniam z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti za boje so Srbskom v 90. rokoch minulého storočia. Thaci na súde vyhlásil, že s obvineniami z vojnových zločinov nesúhlasí a cíti sa nevinný vo všetkých bodoch obžaloby, uviedla agentúra Reuters.

„Vaša ctihodnosť, obžaloba je absolútne nepodložená a cítim sa nevinný,“ predniesol päťdesiatdvaročný Thaci.

Hashim Thaci rezignoval z pozície prezidenta ešte minulý týždeň, keď sa dozvedel o svojom formálnom obvinení. Krátko nato ho zatkli a prepravili do Haagu. Prokurátori tribunálu spolu s ním obvinili aj ďalšieho niekdajšieho vodcu UCK – o deň skôr bol zatknutý bývalý predseda kosovského parlamentu Jakup Krasniqi. Obvineným je aj bývalý predseda parlamentu a šéf opozičnej strany Kadri Veseli.

Desaťbodová obžaloba viní Thaciho z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti za jeho úlohu vo vedení povstaleckej armády UCK, ktorá v rokoch 1998 až 1999 bojovala proti režimu v Belehrade s cieľom odtrhnúť Kosovo od Srbska. UCK je obviňovaná z nelegálneho väznenia, zneužívania a vrážd zadržaných oponentov a údajných zradcov.

Prokuratúra už v júni informovala o existencii obžalovacieho spisu, podľa ktorého sú Thaci a ostatní zodpovední za vraždy 100 civilistov. V prípade, že ho súd uzná vinným, hrozí mu až doživotné väzenie. V súčasnej dobe je v rovnakej väzobnej väznici, kde pobýval a zomrel jeho hlavný rival a srbský exprezident Slobodan Miloševič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet