Na hlavný obsah

COVID-19 nie je obyčajná chrípka. Potvrdzuje to porovnanie ročných úmrtí

Na chrípku zomrie ročne výrazne menej ľudí.

COVID-19 nie je obyčajná chrípka. Potvrdzuje to porovnanie ročných úmrtí
Zdravotná sestra v ochrannom odeve sa stará o pacientov s ochorením COVID-19 na jednotke intenzívnej starostlivosti počas nočnej zmeny v Budapešti. Foto: TASR/AP

Ročne podľahne chrípke menej ľudí ako ochoreniu COVID-19. Do piatku (13. 11.) na Slovensku ochoreniu COVID-19 podľahlo 491 ľudí, kým počas minuloročnej chrípkovej sezóny chrípke podľahlo 40 osôb. Na sociálnej sieti na to upozornilo Ministerstvo zdravotníctva (MR) SR, pričom zdôraznilo, že tieto úmrtia sa zvyčajne porovnávajú nekorektným spôsobom.

Počet 800 obetí, ktorý sa doposiaľ používal ako počet úmrtí v súvislosti s obeťami chrípky za jeden rok, je prepočet nadmerného počtu úmrtí s respiračnými príznakmi počas mesiacov chrípkovej epidémie.

„Je to teda štatistický odhad celkového dosahu chrípky a ďalších respiračných ochorení, ktorý zahŕňa priame aj nepriame dôsledky vírusu chrípky. Presnejšie ide o číslo 816 v týždňoch chrípkovej epidémie a celkových 1 503 úmrtí priemerne ročne, ktoré môžu súvisieť s chrípkou a s inými respiračnými ochoreniami,“ zdôraznilo ministerstvo.

Ako ďalej uviedlo, vykazované úmrtia na ochorenie COVID-19 sa na Slovensku robia najmä na základe pitvy s pozitívnym virologickým nálezom koronavírusu SARS-CoV-2, ktorá potvrdí, že ochorenie COVID-19 bolo primárnou príčinou úmrtia. „Sú to teda veľmi presné čísla, nie odhady zo štatistického predpokladu alebo modelovania,“ zdôraznilo ministerstvo.

Počet úmrtí na chrípku vykazuje Úrad verejného zdravotníctva. Počas minuloročnej chrípkovej sezóny bol vírus chrípky potvrdený u 40 zosnulých.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko