Na hlavný obsah

Divadlá sa pre divákov otvoria online

Divadelné a hudobné predstavenia bude možné sledovať z domu.

Divadlá sa pre divákov otvoria online
Na archívnej snímke zatvorené Slovenské národné divadlo. Foto: TASR

Divadlo či koncert možno od stredy 11. novembra navštíviť z pohodlia domova. Dlhodobo vypredané činoherné predstavenia, populárne operné i baletné diela, muzikály a koncerty klasickej hudby si za cenu jednej vstupenky pozrie celá rodina. Umožní to nový projekt Ministerstva kultúry SR Online Živé umenie.

Projekt vznikol ako reakcia na aktuálnu situáciu spôsobenú pandémiou koronavírusu, keď sú v rámci opatrení všetky kultúrne prevádzky zatvorené. Do prvej fázy sa zapojili divadelné, hudobné a tanečné scény zriaďované ministerstvom kultúry – Slovenské národné divadlo, Štátne divadlo Košice, Divadlo Nová scéna, Štátny komorný orchester Žilina a Štátna opera Banská Bystrica. Časom ministerstvo sprístupní projekt aj inštitúciám mimo svojej správy.

„Náš projekt Online Živé umenie do istej miery otvorí brány divadiel a koncertných sál. Som presvedčená o tom, že ním potešíme nielen divákov, ale aj hercov, spevákov, tanečníkov či hudobníkov a ďalších, ktorým publikum už veľmi chýba,“ uviedla ministerka kultúry Natália Milanová.

Bez vypredaných predstavení

Online Živé umenie spustí v stredu (11. 11.) o 20.00 h inscenácia Polnočná omša vysielaná naživo zo Štúdia Slovenského národného divadla v Bratislave. Online publiku sa predstavia Emil Horváth, Anna Javorková, Milan Ondrík, Dano Heriban, Petra Vajdová, Richard Stanke a ďalších. Réžiu má Lukáš Brutovský. Záujemcovia si budú môcť vstupenky zakúpiť priamo na webovom portáli projektu, výhodou je, že kapacita virtuálnej divadelnej sály bude neobmedzená.

Projekt Online Živé umenie sa spúšťa vďaka dohode Ministerstva kultúry SR s Úradom verejného zdravotníctva SR. Na jej základe môžu aj počas zatvorenia divadelné, tanečné, hudobné a ďalšie profesionálne telesá skúšať a vysielať online svoju produkciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko