Na hlavný obsah

Dotácie na nájomné budú môcť podnikatelia získať aj za druhú vlnu

Mnohé prevádzky museli pre opatrenia zostať zatvorené.

Dotácie na nájomné budú môcť podnikatelia získať aj za druhú vlnu
Na snímke terasa reštaurácie bez zákazníkov na Hlavnom námestí v Bratislave. Foto: TASR

Dotácie na nájomné budú môcť získať aj podnikatelia zasiahnutí druhou vlnou pandémie. V stredu 25. novembra vláda schválila novelu zákona o poskytovaní dotácií a zároveň súhlasila, aby o nej parlament rokoval v skrátenom režime.

„Prijatím zákona o dotáciách v pôsobnosti rezortu hospodárstva sa očakáva pokračovanie v poskytovaní dotácie na úhradu nájomného pre podnikateľské subjekty v nájmoch, ktoré boli zasiahnuté prijatými opatreniami pre zmiernenie šírenia tzv. druhej vlny pandémie COVID-19,“ uviedlo Ministerstvo hospodárstva SR.

Na dotácie sa využije zostatok finančných prostriedkov z prvého kola pandémie. Na rok 2020 získal rezort hospodárstva rozpočtovým opatrením 200 miliónov eur, z čoho financoval prvú výzvu na úhradu nájomného a výzvu na podporu segmentu osobitnej pravidelnej dopravy a príležitostnej dopravy.

Novela zároveň rozširuje možnosť pre žiadateľov, ktorých právo užívať predmet nájmu, na základe nájomnej zmluvy, alebo obdobnej zmluvy, začalo najneskôr od 1. augusta 2020 pre žiadosti predkladané v prípade vyhlásenia výziev po 1. decembri 2020.

15 000 žiadostí o pomoc

Podnikatelia zasiahnutí prvou vlnou pandémie koronavírusu môžu štát žiadať o poskytnutie dotácie na nájomné ešte do konca novembra. Podľa posledných dostupných údajov ministerstvo hospodárstva vyplatilo takmer 15 000 žiadostí v celkovej sume okolo 31 miliónov eur.

O dotácie môžu žiadať aj subjekty, ktorých sa priamo dotkli septembrové opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR. Mechanizmus je postavený na dobrovoľnosti, na dohode prenajímateľa a nájomcu. Dotáciu na nájomné možno poskytnúť vo výške, v akej prenajímateľ dal zľavu z nájomného svojmu nájomcovi, najviac však v sume 50 % nájomného.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika