Na hlavný obsah

EÚ pošle milióny pre trpiacich v Náhornom Karabachu

Peniaze pomôžu zabezpečiť aj potraviny na zimu.

EÚ pošle milióny pre trpiacich v Náhornom Karabachu
Etnická Arménka čakajúca na návrat do azerbajdžanského mesta Stepanakert v samozvanom regióne Náhorný Karabach. (Jerevan, 16. novembra 2020) Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) vyčlení tri milióny eur na humanitárnu pomoc civilistom, ktorí boli najviac postihnutí nedávnym vojenským konfliktom v Náhornom Karabachu a jeho okolí. Finančná pomoc nadväzuje na prvý príspevok vo výške 900 000 eur, ktorý EÚ zaslala začiatkom októbra, krátko po vypuknutí ozbrojených zrážok medzi azerbajdžanskými a arménskymi silami.

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič v tejto súvislosti uviedol, že EÚ aj naďalej stojí „za všetkým civilným obyvateľstvom postihnutým konfliktom“. Privítal ukončenie bojov a zdôraznil, že Ruskom dohodnuté prímerie musia obe strany dôsledne dodržiavať.

„Som však mimoriadne znepokojený humanitárnou situáciou zraniteľných osôb, ktoré boli vysídlené a budú musieť čeliť drsným zimným podmienkam spojeným s dosahmi pandémie koronavírusu,“ uviedol komisár v správe pre médiá.

Financie pomôžu zabezpečiť potraviny na zimu, základné zdravotné služby a ďalšie nevyhnutné potreby pre ľudí v núdzi.

Nestranná a nezávislá pomoc

Eurokomisia odkázala, že EÚ humanitárne financovanie poskytuje v súlade so zásadami neutrality, nestrannosti a nezávislosti. Podľa údajov Komisie si posledná vojenská konfrontácia medzi Arménskom a Azerbajdžanom okrem obetí z radov vojakov vyžiadala aj stovky civilných obetí a ďalšie tisíce utrpeli zranenia.

Šesťtýždňový konflikt spôsobil vážne škody na obytných budovách a civilnej infraštruktúre vrátane škôl, nemocníc, ciest alebo elektrických sietí. Počas konfliktu sa ľudia presídľovali nielen v dôsledku územných strát, ale aj počas ostreľovania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet