Na hlavný obsah

EÚ rozšíri sankcie proti režimu Lukašenka

Situácia v Bielorusku sa ďalej zhoršuje, hovorí šéf únijnej diplomacie.

EÚ rozšíri sankcie proti režimu Lukašenka
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Foto: SITA/AP

Európska únia pripraví nové sankcie proti režimu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Po novom by okrem bieloruských činiteľov mali zahŕňať aj inštitúcie a firmy podporujúce Lukašenka v potláčaní opozičných protestov. Oznámil to po diskusii s ministrami zahraničia vo štvrtok (19. 11.) šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Európsky blok Lukašenka pre údajne zmanipulované augustové voľby neuznáva za prezidenta a snaží sa ho prinútiť k dialógu s opozíciou. Krajiny EÚ sa začiatkom októbra zhodli na potrestaní štyroch desiatok popredných činiteľov bieloruských bezpečnostných úradov a volebnej komisie. Po tlaku zvlášť pobaltských štátov či Poľska k nim Únia napriek pôvodným nezhodám začiatkom novembra pridala samotného Lukašenka a ďalšiu skupinu jeho blízkych spolupracovníkov. Zoznam ľudí, ktorí majú zakázaný vstup do EÚ a zmrazený majetok na jej území, tak teraz obsahuje 59 mien.

„Situácia v Bielorusku sa ďalej zhoršuje, represie Lukašenkovho režimu proti obyvateľom neprestali,“ konštatoval Borrell. Nové sankcie podľa neho únijná diplomacia pripraví „v reakcii na brutalitu úradov a ako podporu demokratických práv Bielorusov“. Nové sankcie by mohli byť zavedené v priebehu niekoľkých týždňov.

Bielorusko pohltila v auguste politická kríza, kedy ústredná volebná komisia označila Lukašenka za víťaza prezidentských volieb. Tvrdenie opozície, že voľby nechal sfalšovať vo svoj prospech, Lukašenko odmieta. V krajine vládne 26 rokov a často ho označujú za posledného európskeho diktátora. Do ulíc bieloruských miest týždeň čo týždeň vychádzajú desaťtisíce ľudí.

V nedeľu (15. 11.) polícia proti demonštrantom nasadila gumové projektily, slzotvorný plyn a zábleskové granáty. Tiež zatkla viac ako tisíc ľudí. Stovky z nich sú stále vo väzbe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet