Na hlavný obsah

Európska komisia odporúča antigénové testy

Prišla aj s odporúčaniami, v akých prípadoch ich používať.

Európska komisia odporúča antigénové testy
Na snímke testovanie na prítomnosť koronavírusu. Foto: TASR/ Ján Krošlák

Európska komisia (EK) odporučila v stredu (18. 11.) členským štátom Európskej únie používať antigénové testy pre uľahčenie cezhraničných ciest. Štáty by ich mali nasadiť vo vhodných prípadoch, čím by napríklad posilnili veľakrát nedostatočnú kapacitu klasických testov.

Komisia zároveň dôrazne vyzvala členské krajiny na vzájomné uznávanie tohto typu testov a ich výsledkov.

Epidemiológovia jednotlivých členských krajín však majú rozdielne názory na to, či by nasadenie menej spoľahlivých antigénových testov nemalo negatívny vplyv na šírenie nákazy.

Testovanie antigénmi pomôže lepšie zvládať situáciu v ohniskách

Odporúčanie EK poskytuje členským štátom usmernenie k použitiu rýchlych antigénových testov na detekciu vírusu v konkrétnych podmienkach. Patria sem situácie, keď rýchla identifikácia nakazených osôb podporuje zvládanie ohnísk a pravidelné sledovanie vysoko rizikových skupín osôb, ako je zdravotnícky personál v nemocniciach či ošetrovatelia v domovoch pre seniorov.

Komisia členským štátom odporúča, aby okrem testov RT-PCR doplnkovo uskutočňovali aj rýchle antigénové testy s cieľom zabrániť šíreniu vírusu, zistiť nové prípady infekcií a obmedziť izolačné a karanténne opatrenia.

Z pohľadu fungovania EÚ je v tejto súvislosti dôležité vzájomné uznávanie výsledkov antigénových testov. Prispeje to k uľahčeniu cezhraničného pohybu, sledovaniu cezhraničných kontaktov nakazených osôb a k liečbe ochorenia.

Odporúčanie eurokomisie predchádza mimoriadnemu videosamitu lídrov EÚ, ktorí sa vo štvrtok (19. 11.) budú opätovne zaoberať celoeurópskou reakciou na pandémiu ochorenia COVID-19. Podľa diplomatov sa však nedá očakávať, že by všetky členské štáty v najbližšej dobe súhlasili s koordinovaným využívaním rýchlotestov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet