Na hlavný obsah

Európska únia a Európsky parlament sa dohodli na sedemročnom rozpočte

Vyšplhá sa takmer k dvom biliónom eur.

Európska únia a Európsky parlament sa dohodli na sedemročnom rozpočte
Radosť hráčov Nitry po góle v treťom zápase finále play off hokejovej Tipos extraligy.

Štáty Európskej únie (EÚ) sa po viac ako dvojmesačnom vyjednávania dohodli s Európskym parlamentom (EP) na parametroch budúceho sedemročného rozpočtu a fondu pomôcť ekonomikám zasiahnutým pandémiou koronavírusu. Oznámilo to v utorok (10. 11.) nemecké predsedníctvo EÚ.

Dohodu na balíku o celkovom objeme vyše 1,8 bilióna eur musia potvrdiť členské krajiny aj plénum europarlamentu. Obom stranám sa podarilo prekonať hlavné rozpory, medzi ktorými bola previazanosť čerpania peňazí s dodržiavaním európskych hodnôt, objem peňazí na takzvané centrálne programy či zavádzanie nových zdrojov príjmov rozpočtu.

Práve pre spojenie peňazí a vlády práva však hrozia vetom celého balíka Maďarsko i Poľsko, s ktorými vedú únijné orgány jednanie pre porušovanie hodnôt EÚ.

„Je to vyvážená dohoda, ktorá zohľadňuje požiadavky parlamentu a zároveň rešpektuje smer vytýčený v júli Európskou radou,“ uviedol nemecký veľvyslanec Michael Clauss s odkazom na júlový štvordňový summit. Oproti jeho výsledku sa po tlaku europoslancov zvýšia výdavky rozpočtu o 15 miliárd eur na celkových 1,074 bilióna. Objem fondu zostane na sume 750 miliárd.

Poslanci vyjednali zvýšenie peňazí predovšetkým na výskum, zdravotníctvo či študentské výmeny, ktoré organizuje priamo Brusel. „Európa je tvrdo zasiahnutá druhou vlnou pandémie. Naliehavo potrebujeme mať k dispozícii fungujúci fond obnovy, ktorý pomôže zmierniť ťažké ekonomické následky pandémie,“ vyhlásil Clauss s tým, že dúfa v rýchle schválenie jednotlivých noriem spojených s balíkom národnými parlamentmi aj EP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika