Na hlavný obsah

Európske krajiny nemôžu automaticky odmietnuť vydanie obvinených do Poľska

Každý prípad by mali posudzovať individuálne.

Európske krajiny nemôžu automaticky odmietnuť vydanie obvinených do Poľska
Priečelie budovy Európskeho súdneho dvora v Luxembursku. Foto: SITA/AP/Geert Vanden Wijngaert

Pochybnosti o nezávislosti poľskej justície nie sú dôvodom, aby európske krajiny automaticky odmietali vydávať obvinených na súdne konanie do Poľska. Uviedol to vo štvrtok (12. 11.) generálny advokát Súdneho dvora Európskej únie vo svojom stanovisku k prípadu Poliaka, ktorého vydanie z Holandska požaduje Varšava na základe európskeho zatykača.

Holandské úrady sa zdráhajú vyhovieť tejto požiadavke v súvislosti s poľskou súdnou reformou, ktorú EÚ dlhodobo kritizuje. Podľa advokáta možno vydanie odmietnuť len vtedy, ak preukázateľne hrozí porušenie práva na spravodlivý proces. Varšava ocenila jeho názor, ktorý je zhodný aj s poľským stanoviskom.

Holandský súd sa v lete obrátil na najvyššie justičné orgány EÚ potom, ako Poľsko požiadalo o vydanie muža obvineného z nákupu a pašovania asi 200 kilogramov drog do krajiny. Poľské úrady ho chcú stíhať na domácej pôjde, holandský súd ale dospel k záveru, že poľská vláda práva je výrazne narušená.

Orgány EÚ dlhodobo kritizujú súdnu reformu v Poľsku. Podľa Európskej komisie jej časti spochybňujú nezávislosť súdov a podriaďujú ju politickej moci. Súdny dvor EÚ už v minulých rokoch nariadil Varšave zrušiť časti niektorých zákonov, ktoré podľa neho mali vplyv na nezávislosť sudcov.

Advokát Campos Sánchez-Bordona vo štvrtok uviedol, že „hoci mohlo ohrozenie nezávislosti poľských súdov narásť, nie je možné jednoducho a bez rozdielu pozastaviť“ vydávanie osôb na základe európskeho zatykača. Poľské súdy podľa neho napriek možným nedostatkom majú stále svoje miesto vo výkone spravodlivosti. Holandská justícia musí čo najpodrobnejšie preskúmať okolnosti prípadu a posúdiť, či existuje konkrétne riziko porušenia práv obvineného, dodal advokát.

Názor generálneho advokáta je zhodný so stanoviskom, ktoré Poľsko predložilo súdnemu dvoru, vyjadrila sa námestníčka poľského ministra spravodlivosti Anna Dalkowská. „Zo skutočnosti, že sa v Poľsku uskutočnili reformy, nemôžeme vyvodzovať, že – len z tohto dôvodu – môže dôjsť k absencii premisy nezávislosti (súdu),“ povedala.

Pre súd EÚ nie je advokátove stanovisko záväzné, vo väčšine prípadov naň ale sudcovia pri rozhodovaní prihliadajú. Súd by mal konečný verdikt vyniesť behom niekoľkých mesiacov.

Unijná justícia už predvlani v podobnej kauze rozhodla, že Írsko nemusí vydávať do Poľska obvineného človeka, pokiaľ írske úrady dôjdu k záveru, že by sa tam nedočkal spravodlivého procesu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet