Na hlavný obsah

Európsky súd odsúdil Turecko za zadržanie novinárov

Opozičný denník obvinili úrady z podpory terorizmu.

Európsky súd odsúdil Turecko za zadržanie novinárov
Na snímke prominentný opozičný novinár - šéfredaktor denníka Cumhuriyet Can Dündar. Foto: TASR/AP

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v utorok (10. 11.) odsúdil Turecko za neoprávnené zadržanie novinárov opozičného denníka Cumhuriyet. Podľa súdu úrady zadržanie odôvodnili len domnienkami a nie podloženými faktami. Turecko by každému zo zadržaných novinárov malo vyplatiť odškodnenie vo výške 16 000 eur, píše agentúra AFP. Turecká vláda sa k rozsudku nevyjadrila.

Desať členov redakcie a vedenia opozičného denníka zatkli v novembri roku 2016, niekoľko mesiacov po neúspešnom štátnom prevrate proti prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi. Väčšinu zadržaných prepustili v priebehu roka 2017, posledný z nich sa ale dostal na slobodu až v apríli roku 2018.

Turecké úrady ich podozrievali z podpory a propagácie teroristických skupín. Podporu a propagáciu mali dokazovať články v denníku. ESĽP však tento dôvod pre zadržanie odmietol. Podľa súdu články neobsahovali „podporu ani výzvu na použitie násilia vo verejnej sfére“. Články referovali o verejne známych informáciách alebo sa týkali celospoločenskej debaty v Turecku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet