Na hlavný obsah

Film Správa o úteku slovenských židov z Osvienčimu zabojuje o Oscara

Slovenskí diváci film pre koronakrízu ešte nevideli.

Film Správa o úteku slovenských židov z Osvienčimu zabojuje o Oscara
Na snímke herci Peter Ondrejíčka a Nöel Czuczor vo filme Správa. Foto: RTVS

Slovensko posiela do boja o Oscara v kategórii najlepší medzinárodný celovečerný film drámu Správa režiséra Petra Bebjaka. O jeho nominácii rozhodla Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA). 

Mám z toho veľkú radosť a som naozaj poctený, že môžeme náš film o jednom z najväčších hrdinstiev druhej svetovej vojny odprezentovať americkej filmovej akadémii. Alfréd Wetzler a Rudolf Vrba si takúto poctu zaslúžia,“ komentoval rozhodnutie akademikov Bebjak. Tento rok členovia SFTA vyberali spomedzi 16 prihlásených filmov.

Správa, ktorá zmenila dejiny

Film Správa, nakrútený podľa knihy Alfréda Wetzlera Čo Dante nevidel, rozpráva príbeh dvoch mladých slovenských židov Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu, ktorým sa podarilo ujsť z koncentračného tábora Osvienčim. Po svojom úteku napísali podrobnú správu o tom, ako tábor smrti v skutočnosti fungoval.

Hoci bola správa dvadsaťšesťročného Wetzlera a dvadsaťročného Vrbu zverejnená s oneskorením niekoľkých týždňov, odhaduje sa, že zachránila životy asi 200 000 židov. Autentickosť príbehu o pekle, ktoré sa tam dialo a o správe, ktorej zverejnenie pomohlo zachrániť životy státisícov ľudí, dokresľuje medzinárodné herecké obsadenie.

Hlavné úlohy stvárnili slovenskí herci Noël Czuczor a Peter Ondrejička. Spolu s nimi sa v snímke objavil britský filmový, televízny a divadelný herec John Hannah aj herci z Česka, Poľska a Nemecka.

S oneskorením pôjde Správa aj do kín

Premiéru slovenský a český distribútor naplánoval pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu, ktorý je 27. januára na výročie oslobodenia najväčšieho nacistického koncentračného tábora v poľskom Osvienčime. Správa, ktorá vznikla v koprodukcii s RTVS, tak príde do kín 28. januára 2021, hoci tvorcovia ju pôvodne plánovali uviesť už v septembri 2020.

PR manažér SFTA Radomír Brhlík upozornil, že situácia v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu si vyžiadala zohľadnenie podmienok súvisiacich s pravidlami a spôsobilosťou filmov, ktoré sa v rámci 93. ročníka môžu uchádzať o Oscara v kategórii medzinárodný celovečerný film. Uzávierka prihlasovania snímok sa posunula na neskorší termín, rovnako ako aj termín distribúcie filmov. Prví diváci totiž film v kinách uvidia v dôsledku pandémie až začiatkom budúceho roka.

Nominácie 93. ročníka udeľovania Oscarov vyhlási Akadémia filmových umení a vied 15. marca 2021. Ocenenia udelia 25. apríla v hollywoodskom Dolby Theatre v Los Angeles.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko