Na hlavný obsah

Francúzsky pár našiel 110 rokov starú správu nemeckého vojaka

Odkaz v hliníkovej kapsule mal doručiť poštový holub.

Francúzsky pár našiel 110 rokov starú správu nemeckého vojaka
Viac ako storočná správa nemeckého vojaka nebola nikdy doručená. Foto: BBC

Francúzsky pár v septembri počas prechádzky v regióne Alsasko našiel drobnú hliníkovú nádobu. Tá ukrývala správu, ktorú poslal pre 110 rokmi nemecký vojak s pomocou poštového holuba. Správa nebol nikdy doručená a pár ju našiel s odstupom viac ako sto rokov úplnou náhodu.

Vojak, ktorá správu odoslal, sídlil na základni v Ingersheime. Ten je v súčasnosti vo Francúzsku, no vtedy patril Nemecku. Odkaz napísaný ťažko čitateľnou nemčinou nesie dátum 1910 alebo 1916. Podľa kurátora Dominiquea Jardyho z Múzea Linge v Orbey, ktoré sa nachádza neďaleko miesta nálezu, je pravdepodobnejšie, že správa bola odoslaná v roku 1910.

Jardy sa pre denník Le Parisien vyjadril, že „veľmi vzácny“ nález vyšiel zo zeme na povrch v priebehu času, rovnako ako mnoho vojenských pozostatkov z prvej svetovej vojny. Pár kapsulu s odkazom po náleze odniesol do spomínaného múzea, ktoré si pripomína bitku o vrchol Le Linge v roku 1915 a tam ho budú aj vystavovať.

Kurátor sa vyjadril, že kontaktoval svojho nemeckého priateľa, aby mu hlásenie preložil. Podľa neho obsahuje podrobnosti o vojenských manévroch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet