Na hlavný obsah

Gelnica mala 0,71 % pozitívnych. Žiada prehodnotiť druhé kolo testovania

Skutočné číslo je nižšie, tvrdí primátor.

Gelnica mala 0,71 % pozitívnych. Žiada prehodnotiť druhé kolo testovania
Testovanie v Gelnici. Foto: FB Gelnica - oficiálna stránka mesta

Primátor Gelnice Dušan Tomaško žiada kompetentné orgány, aby prehodnotili rozhodnutie realizovať druhé kolo celoplošného testovania na koronavírus v Gelnickom okrese. Ako uviedol na sociálnej sieti, podľa ich výpočtov nebol podiel pozitívnych prípadov prvého kola 0,71 %, ale necelých 0,65 %.

Druhé kolo celoplošného testovania sa má realizovať v okresoch, v ktorých podiel pozitívne testovaných prekročil 0,7 %. Gelnický okres túto stanovenú hranicu podľa údajov rezortu obrany prekročil o 0,01 %. „Netušíme, na základe čoho sa dospelo práve k podielu pozitívnych prípadov 0,71 %,“ uviedol Tomaško.

Podľa neho sú výsledky testovania po konzultácii s okresným úradom a starostami jednotlivých obcí v okrese iné. Celkový počet testovaných bol 18 331. Pozitívnych prípadov bolo 131, z toho však 12 ľudí nebolo občanmi okresu Gelnica. Podiel pozitívne testovaných občanov okresu Gelnica je tak 0,649 %.

„Záleží nám na zdraví našich občanov, preto, ak druhé kolo testovania bude musieť v našom okrese byť, určite zabezpečíme jeho hladký priebeh. Považujeme však za nespravodlivé, aby sa u nás muselo uskutočniť, keďže reálne čísla ukazujú, že skutočný podiel pozitívne testovaných ľudí bol nižší než stanovený percentuálny podiel,“ dodal Tomaško.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny