Na hlavný obsah

Gruzínske protesty proti výsledku volieb pokračujú

Opozícia hovorí o volebných podvodoch a výsledok volieb bojkotuje.

Gruzínske protesty proti výsledku volieb pokračujú
Demonštrujúci dav tlieska rečníkovi a máva gruzínskymi vlajkami na proteste na podporu opozície. Foto: SITA/AP/Shakh Aivazov

Tisíce ľudí sa v pondelok (9. 11.) opäť zišli v centre Tbilisi, aby vyjadrili podporu opozícii, ktorá odmieta uznať výsledky októbrových parlamentných volieb. Demonštranti žiadajú nové hlasovanie aj odchod šéfky volebnej komisie Tamar Žvanijaovej. Agentúra DPA informuje, že došlo k stretom polície a demonštrantov a niekoľko ich skončilo vo väzbe.

Parlamentné voľby sa v Gruzínsku konali 31. októbra. Podľa štátnej volebnej komisie ich vyhrala vládnuca strana Gruzínsky sen miliardára Bidzina Ivanišviliho so ziskom 48,23 percenta hlasov. Najväčšia opozičná strana Zjednotené národné hnutie (UNM) získala 27,18 percenta hlasov. Osem opozičných strán vrátane UNM po vyhlásení výsledkov oznámili, že budú pre volebné podvody bojkotovať parlament.

V gruzínskej metropole sa demonštrovalo aj v nedeľu (8. 11.), zranenia vtedy utrpelo 27 ľudí. Podľa vyjadrenia ministerstva vnútra bolo medzi zranenými 14 policajtov, traja novinári a desať protestujúcich. Rezort konštatoval, že demonštranti sa správali „násilne“, a preto proti nim policajti použili slzný plyn a vodné delá. Devätnásť z nich vzali do väzby.

Zástupcovia Gruzínskeho sna obvinenia opozície odmietajú. Medzinárodní pozorovatelia uviedli, že voľby boli slobodné, i keď sa vyskytli nejaké nezrovnalosti.

Ďaľší veľký protest opozícia chystá na sobotu, a to aj napriek tomu, že v najväčších mestách platí nočný zákaz vychádzania, ktorý má zabrániť šíreniu koronavírusu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet