Na hlavný obsah

Guatemalu ničí búrka Eta, pod zosuvmi pôdy zahynulo už 50 ľudí

Predpokladá sa, že nad morom znova zosilnie.

Guatemalu ničí búrka Eta, pod zosuvmi pôdy zahynulo už 50 ľudí
Eta, ešte ako hurikán 4. kategórie, spôsobil v Nikarague záplavy, zosuvy pôdy a zanechal niekoľko mŕtvych. Foto: SITA

Viac ako 50 ľudí zahynulo v Guatemale pri zosuvoch pôdy, ktoré spôsobila búrka Eta. „Ráno sme evidovali štyroch mŕtvych, teraz je ich viac ako 50,“ uviedol guatemalský prezident Alejandro Giammattei počas tlačovej konferencie v piatok 6. novembra. Podľa prezidenta pohltili zosuvy pôdy v okolí 60 000 mesta San Cristóbal asi 25 domov.

Eta, ešte ako hurikán 4. kategórie, v utorok 3. novembra dorazil na pobrežie Nikaraguy a susedného štátu Honduras, kde zničil strechy domov a spôsobil záplavy a zosuvy pôdy, pričom za sebou zanechal niekoľko mŕtvych. Pri tom, ako sa hurikán pohyboval smerom do vnútrozemia, zoslabol na tropickú búrku.

Do štvrtka úrady v Hondurase potvrdili najmenej sedem úmrtí. Médiá v Nikarague informovali o dvoch baníkoch, ktorí zahynuli pri zosuve pôdy.
Podľa predstaviteľa miestnych obyvateľov Robina Moralesa sa podarilo úspešne zachrániť približne 60 rybárov, ktorí po vyčíňaní hurikánu zostali uväznení na malom ostrove v najvýchodnejšej časti Hondurasu.

Americké Národné centrum pre hurikány (NHC) spresnilo, že Eta vo štvrtok (5. 11.) zamierila na severozápad od Hondurasu a Belize a s rýchlosťou 13 kilometrov za hodinu smerovala ponad Karibské more. Búrku naďalej sprevádzali silné dažde a vietor s rýchlosťou dosahujúcou 56 kilometrov za hodinu.

Predpokladá sa, že keď sa Eta dostane nad more, znovu zosilnie. V najbližších dňoch by sa podľa NHC mohla presunúť nad Kajmanské ostrovy, Kubu a južnú Floridu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet