Na hlavný obsah

Hádka v taiwanskom parlamente. Po premiérovi hodili bravčové vnútornosti

Došlo aj k bitke.

Hádka v taiwanskom parlamente. Po premiérovi hodili bravčové vnútornosti
Bitka v taiwanskom parlamente. Foto: SITA/AP

Zákonodarcovia z hlavnej taiwanskej opozičnej strany v piatok (27. 11.) spôsobili rozruch v parlamente, keď pre vyhrotený spor o dovoz bravčového mäsa z USA hodili po premiérovi vedro s vnútornosťami. Poslanci si tiež uštedrovali rany a predseda vlády Su Čen-čchang v nastolenom chaose nemohol zodpovedať otázky, informuje agentúra Reuters.

Prezidentka Cchaj Jing-wen v auguste oznámila, že taiwanská vláda od januára budúceho roka povolí dovoz amerického bravčového mäsa obsahujúceho raktopamin – stimulant urýchľujúci rast svalového tkaniva a, naopak, znižujúci rast tuku. Látka je v Európskej únii aj v Číne zakázaná, dokonca aj v USA sa na ňu vzťahujú obmedzenia. Proti oznámeným zmenám sa postavila opozičná Národná strana (Kuomintang), ktorá argumentuje obavami o bezpečnosť potravín.

Od augusta členovia Národnej strany proti rozhodnutiu v parlamente protestujú a bránia premiérovi v jeho vystúpeniach tým, že sa postavia okolo rečníckeho pultu. Členovia vládnej Demokratickej pokrokovej strany sa pokúsili premiérovi umožniť hovoriť a pred pódiom utvorili ochrannú bariéru, zatiaľ čo zákonodarcovia z Národnej strany mávali transparentmi, pískali alebo trúbili. Keď začal rozprávať, poslanci jeho smerom hodili vedro s bravčovými vnútornosťami.

Demokratická pokroková strana správanie svojich rivalov odsúdila ako plytvanie jedlom a posťažovala sa, že podlaha v zasadacej miestnosti bola „smradľavá a nechutná“. Vyzvala tiež na rozumnú debatu. Národná strana na to odpovedala, že opozícia si nemohla pomôcť, aby neurobila všetko pre ochranu zdravia ľudí a zabezpečenie potravinovej bezpečnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet