Na hlavný obsah

Huawei v reakcii na americké sankcie predáva značku Honor

Firma neočakáva zmenu postoja USA ani po odchode Trumpa.

Huawei v reakcii na americké sankcie predáva značku Honor
Spoločnosť Huawei Technologies plánuje predať svoju dcérsku značku Honor. Foto: SITA/AP

Čínsky technologický koncern Huawei plánuje predať divíziu lacných telefónov Honor konzorciu na čele s distribútorom telefónov Digital China a vládou mesta Šen-čen, v ktorom má Huawei centrálu.

Pre tento krok sa rozhodol po sankciách Spojených štátov, ktoré donútili čínsku firmu presunúť pozornosť na prémiové telefóny a biznis orientovaný na firmy. Krok čínskeho koncernu zároveň naznačuje, že firma aj napriek zmenám v Bielom dome nepočíta s tým, že by sa postoj USA voči Huaweiu mal v dohľadnom čase zmeniť.

Huawei vytvoril značku Honor v roku 2013, tá však funguje z veľkej časti nezávisle. Ako uviedli analytici, po predaji by sa jej už americké sankcie zamerané na Huawei netýkali. Kontrakt sa má vyšplhať na 100 miliárd jüanov (12,74 miliardy eur).

Digital China plánuje väčšinu kontraktu financovať prostredníctvom bankových úverov. Po predaji si Honor plánuje ponechať aj väčšinu svojich zamestnancov, ktorých je viac ako 7 000. Predpokladá sa, že firma by mohla do troch rokov vstúpiť na burzu.

Huawei patrí medzi najväčších konkurentov spoločností Samsung a Apple. Ešte pred sankciami v roku 2018 mal dokonca o 11 miliárd väčšie tržby ako Apple.Foto: SITA/AP
Foto: SITA/AP

Citlivé údaje pre čínsku vládu

Spoločnosti Huawei Technologies sa podnikanie skomplikovalo už v roku 2019. Aktuálne dosluhujúci americký prezident Donald Trump ju vtedy zaradil na čiernu listinu obchodu, čím čínskej spoločnosti výrazne sťažil obchod s americkými partnermi.

Trump reagoval na kauzu, podľa ktorej čínska vláda zneužívala citlivé údaje používateľov zariadení Huawei, dokonca sa hovorilo o odpočúvaní. Americká vláda mala ešte v novembri 2018 svojich spojencov vystríhať pred používaním výrobkov čínskej firmy. Podobné varovanie mali vydať už vo februári toho istého roka aj riaditelia hlavných amerických spravodajských služieb CIA, FBI a NSA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika