Na hlavný obsah

Irán pochováva svojho prominentného jadrového vedca a sľubuje pomstu

Zo zabitia Mohsena Fachrizádeha Irán viní Izrael.

Irán pochováva svojho prominentného jadrového vedca a sľubuje pomstu
Pohreb popredného iránskeho jadrového vedca Mohsena Fachrízádeha v Teheráne (30, novembra 2020) Foto: SITA/AP

V Iráne sa začal pohreb zabitého vedca, ktorý začiatkom tohto storočia založil tamojší vojenský jadrový program. Smútočné podujatie z areálu ministerstva obrany v Teheráne v pondelok (30. 11.) vysielala štátna televízia, ktorá ukázala, ako truhlu Mohsena Fachrizádeha odnáša čestná stráž na pódium, kde neskôr recitátori čítali z Koránu a prednášali ďalšie náboženské verše.

Na obrade sa zúčastnili viacerí predstavitelia, vrátane ministra obrany Amíra Hátamího, ktorí vzhľadom na pandémiu koronavírusu sedeli s odstupom a mali na tvárach rúška, uvádza agentúra AP.

Hovoria o terorizme

Fachrizádeha zabili neznámi útočníci v piatok (27. 11.) v meste Ábsard. Svedkovia uvádzajú, že pri jeho aute najskôr počuli výbuch a následne streľbu. Zranených Fachrizádeha a jeho strážcov previezli do nemocnice, kde vedec zraneniam podľahol.

Iránski úradníci dlhodobo tvrdia, že ich jadrový program slúži výlučne na mierové a nie ozbrojovacie účely, označili útok za teroristický čin a zaviazali sa pomstiť. „Teroristi dnes zavraždili významného iránskeho vedca,“ napísal na twitteri iránsky minister zahraničia Mohammad Džavád Zaríf a dodal, že čin nesie znaky izraelskej práce.

Tajomník iránskeho Najvyššej rady národnej bezpečnosti (SNSC) Alí Šamchánívedca počas smútočného obradu vyhlásil, že Fachrizádeha zabil Izrael a použil pri tom diaľkovo ovládané elektronické zariadenie. Šamchání povedal, že išlo o „veľmi komplikovanú operáciu, ktorá bola uskutočnená pomocou elektronického zariadenia“.

Zaríf, ktorý je jednou z najuznávanejších osobností Iránu prostredníctvom sociálnej siete apeloval na medzinárodné spoločenstvo – hlavne na Európsku úniu – že by mali „ukončiť svoje hanebné dvojité normy a odsúdiť tento čin štátneho teroru.“ Izrael zabitie Fachrizádeha odmietol komentovať.

Vedeli o útoku USA?

Denník New York Times (NYT) krátko po útoku informoval o vyjadreniach troch amerických úradníkov. Americký vládny predstaviteľ spolu s ďalšími dvoma členmi spravodajskej tajnej služby uviedli, že za útokom vedca stojí Izrael. Podľa denníka nie je jasné, koľko mohli USA o tejto operácii vedieť vopred, no pripomenul, že obe krajiny sú blízkymi spojencami a o Iráne dlhodobo zdieľajú spoločné spravodajské informácie.

Bývalý hlavný predstaviteľ Pentagonu pre Blízky Východ Michael P. Mulroy povedal, že smrť Fachrizádeha bola „porážkou iránskeho jadrového programu“. Podľa Mulroya bol hlavným jadrovým vedcom a bol považovaný za vedúcu osobnosť tajného iránskeho jadrového programu. Biely dom aj Ústredná spravodajská služba (CIA) správy NYT nekomentovali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet