Na hlavný obsah

Íri sa obávajú zmutovaného vírusu

Krajina chce nasledovať dánsky scenár.

Íri sa obávajú zmutovaného vírusu
Na snímke norky na farme v dánskom meste Gjoel. Foto: TASR/AP

Pre obavy z rozšírenia zmutovanej formy koronavírusu zaznamenanej v Dánsku plánuje zlikvidovať všetky norky chované na tamojších farmách aj Írsko.

I keď sa podľa írskeho ministerstva poľnohospodárstva v krajine doteraz nezistila nákaza noriek koronavírusom, rezort zdravotníctva sa obáva, že by pokračujúci chov mohol predstavovať trvalé riziko vzniku jeho ďalších zmutovaných foriem. Malo by ísť o tri farmy, kde sa chová približne 100 000 noriek.

Dáni utratili všetky

Dánsko, ktoré je najväčším producentom kožušín z noriek, v dôsledku rozšírenia zmutovaného koronavírusu pristúpilo k likvidácii všetkých zvierat. Odhadovalo sa, že zlikvidovať bude treba 15 – 17 miliónov noriek chovaných na 1 100 farmách.

Vláda nariadila likvidáciu po zistení vedcov, že zmutovaný kmeň vírusu oslabuje schopnosť tvorby protilátok a mohol by tak spôsobiť neúčinnosť vyvíjaných vakcín. Dánsko v stredu 18. novembra potvrdilo, že všetky norky z podozrivých fariem utratili, čím sa zmutovaný koronavírus podarilo zničiť.

Obavy zo zmutovanej formy majú aj vo Švédsku. Niekoľko ľudí pracujúcich v oblasti chovu noriek malo pozitívny koronavírusový test. Úrady preto preverujú, či sa mohli nakaziť práve od zvierat.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet