Na hlavný obsah

Konzílium infektológov neodporúča ďalšie kolo celoplošného testovania

Ministra Krajčího to neprekvapilo.

Konzílium infektológov neodporúča ďalšie kolo celoplošného testovania
Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí počas príchodu na zasadnutie Ústredného krízového štábu. Foto: SITA

Konzílium infektológov a epidemiológov neodporúča celoplošné testovanie. Stanovisko konzília dostal minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) v noci. Odborníci síce oceňujú výsledky plošného testovania v prípade spomalenia šírenia nákazy, no upozorňujú, že ďalšie kolo vo forme, ktorú presadzuje predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO), by zbytočne odčerpalo sily už teraz unaveným zdravotníkom. Je preto potrebné hľadať iný spôsob, napríklad využitím mobilných odberových miest.

„Musíme to celé prejsť. Včera zasadala aj pracovná skupina, ktorú sme zriadili, uvidíme, aké informácie a nové východiská nám prinesú a čo z toho vzíde,“ povedal Krajčí pred začiatkom rokovania vlády. Stanovisko ho neprekvapilo. Je podľa neho dobré, že konzílium sa vyjadrilo a je dôležité vziať to vážne do úvahy.

Krajčí povedal, že nemá záujem pretláčať plošné testovanie, zvýraznil však, že je potrebné hľadať spôsoby, ako zachytiť infikovaných. „Hľadať riešenie, ktoré bude dobré pre krajinu, aby sme znižovali nárast prípadov a mohli postupne uvoľňovať opatrenia,“ povedal. „Minimálne v tejto fáze nemôžeme uvoľňovať opatrenia a musíme urobiť všetko pre to, aby sme ich uvoľniť mohli, najmä aby mohli deti opäť chodiť do škôl,“ dodal minister.

K trasovaniu kontaktov infikovaných sa vyjadril, že hygienici majú stále na stole ponuku zapojiť do procesu aj funkcionalitu trasovania call centra, ktoré zriadil rezort zdravotníctva. Minister má od hlavného hygienika informácie, že regionálne úrady verejného zdravotníctva stíhajú vyhľadávať kontakty infikovaných a trasovanie funguje dobre.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko