Na hlavný obsah

Koronavírus v Európe: Poľsko zvažuje lockdown, Nemci aj Česi hlásia najvyšší prírastok prípadov

V Česku začnú platiť nové pravidlá pre cestovanie.

Koronavírus v Európe: Poľsko zvažuje lockdown, Nemci aj Česi hlásia najvyšší prírastok prípadov
Na snímke dvojica mužov s ochrannými rúškami prechádza pred Brandenburskou bránou v Berlíne. Foto: TASR/AP

V Českej republike počas stredy (4. 11.) zaznamenali 15 729 nových prípadov nákazy koronavírusom. Je to vôbec najvyšší prírastok od začiatku pandémie, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva zverejnených v noci na štvrtok 5. novembra.

V súvislosti s koronavírusom zomrelo v Česku 4 133 pacientov. V stredu zomrelo 123 infikovaných, v utorok (3. 11.) pribudlo 223 mŕtvych, najviac od začiatku epidémie, sumarizuje spravodajský server tn.nova.cz.

Od začiatku pandémie sa v ČR novým koronavírusom nakazilo 378 716 ľudí. Z ochorenia COVID-19, ktoré nový koronavírus spôsobuje, sa dosiaľ vyliečilo 199 763 osôb. Momentálne je v Česku nakazených 174 820 ľudí, z toho 8 278 je hospitalizovaných.

Denný prírastok prípadov koronavírusu v Česku.Foto: www.worldometers.info
Foto: www.worldometers.info

V ČR platí do 20. novembra núdzový stav, ktorého predĺženie schválila v piatok Poslanecká snemovňa českého parlamentu.

V Českej republike začnú od pondelka 9. novembra platiť nové pravidlá pre cestovanie. Zmeny sa dotknú aj obyvateľov Slovenska, informoval vo štvrtok na sociálnej sieti štátny tajomník rezortu diplomacie SR Martin Klus s odvolaním sa na české ministerstvo zdravotníctva.      

V Rakúsku sa plnia nemocnice

Po stredajšom rekordnom dennom náraste novoinfikovaných koronavírusom 6 211 zaznamenali v Rakúsku vo štvrtok ďalší rekord – pribudlo 7 416 nových prípadov nákazy. Informovala o tom agentúra APA.

Vo štvrtok do 09.30 h bolo v nemocniciach podľa ministerstva vnútra hospitalizovaných 2 737 pacientov. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je aktuálne 407 osôb. Počet aktívnych prípadov nákazy po prvý raz prekročil hranicu 50 000.

Najviac novoinfikovaných hlásili zo spolkových krajín Horné Rakúsko (1 540), Viedeň (1 231) a Dolné Rakúsko (1 053). Celkovo v Rakúsku evidujú od začiatku pandémie 132 515 pozitívne testovaných, ako aj 1 268 úmrtí na následky ochorenia COVID-19. Z nákazy sa dosiaľ vyliečilo 80 604 ľudí.

Rakúska vláda určila 6 000 prípadov za deň za kritickú hranicu, pri ktorej sa v čase začínajúcej chrípkovej sezóny postupne naplnia kapacity jednotiek intenzívnej starostlivosti. Kancelár Sebastian Kurz však vyjadril predpoklad, že k tomu dôjde až začiatkom decembra, pripomína APA.

Poľsko ako červená zóna

V Poľsku opäť vzrástol počet ľudí pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Za uplynulý deň v krajine pribudlo rekordných 27 143 prípadov nákazy, uviedla vo štvrtok agentúra PAP s odvolaním sa na údaje tamojšieho ministerstva zdravotníctva.

Od 24. októbra je celé Poľsko označené ako „červená zóna“, kde platia obnovené obmedzenia, napríklad vyučovanie online pre väčšinu študentov a zatvorenie kaviarní aj reštaurácií. Od pondelka bude musieť vyučovanie z domu zaviesť aj prvý stupeň základných škôl. Ak však denný nárast prípadov ochorenia presiahne 29 000 – 30 000, krajina zavedie na obdobie siedmich dní celoštátny lockdown, uviedol vo štvrtok hovorca poľskej vlády Piotr Müller.

Denný prírastok prípadov koronavírusu v Poľsku.Foto: www.worldometers.info
Foto: www.worldometers.info

Od začiatku pandémie Poľsko zaznamenalo 466 689 prípadov a 6 842 súvisiacich úmrtí, z toho 367 za uplynulý deň. V krajine s ochorením COVID-19 je hospitalizovaných 19 114 pacientov, pričom ďalších 430 732 ľudí zostáva v karanténe. Dosiaľ sa z ochorenia vyliečilo 177 681 obyvateľov.

Takmer 4 000 nových prípadov v Maďarsku

Nákazu koronavírusom potvrdili testy v Maďarsku za posledný deň 3 928 ľuďom. V súvislosti s ochorením COVID-19 zaznamenali 84 úmrtí, informoval vo štvrtok operačný štáb na vládnej stránke koronavirus.gov.hu.

Doterajšou bilanciou dvoch vĺn epidémie koronavírusu v krajine je 94 916 infikovaných a 2 147 obetí na životoch. Z ochorenia sa zotavilo 22 823 osôb. V nemocniciach ošetrujú 5 183 chorých. Umelú pľúcnu ventiláciu si vyžaduje stav 378 pacientov.

Denný prírastok prípadov koronavírusu v Maďarsku.Foto: www.worldometers.info
Foto: www.worldometers.info

Vláda v utorok vyhlásila od polnoci v krajine opäť mimoriadnu situáciu, v rámci ktorej platí zákaz vychádzania od 24.00 h do 05.00 h. Nočné zábavné podniky museli zatvoriť. V hromadnej doprave nariadil kabinet v záujme zamedzenia vysokej koncentrácie osôb posilnenie spojov v dopravných špičkách a opäť platí bezplatné parkovanie v mestách.

Na podujatiach, na športových zápasoch, v kinách a divadlách je možné obsadiť iba každé tretie sedadlo, pričom aj tam je povinné nosenie rúšok.

Najvyšší prírastok v Nemecku

Nemecko hlásilo vo štvrtok rekordný denný počet nových prípadov nákazy koronavírusom, za posledných 24 hodín ich bolo 19 990. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Údaj zverejnený Inštitútom Roberta Kocha (RKI) pre kontrolu chorôb je najnovším z množstva údajov o neustále sa zvyšujúcich počtoch nakazených v Nemecku za posledné týždne. Predchádzajúci rekord 19 059 infikovaných oznámili v sobotu 31. októbra. Úrady však upozorňujú, že testovanie je oveľa rozsiahlejšie než počas posledného vrcholu pandémie pred pol rokom, a to znamená, že je ťažké s určitosťou tvrdiť, že súčasné počty sú naozaj novým rekordom.

Denný prírastok prípadov koronavírusu v Nemecku.Foto: www.worldometers.info
Foto: www.worldometers.info

Nemecko, ktoré je až do konca mesiaca „vypnuté“, aby sa spomalil prenos nákazy, má od začiatku pandémie celkovo zaznamenaných 597 583 prípadov infekcie a 10 930 úmrtí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet