Na hlavný obsah

Krajčí vyrokoval 575 miliónov eur na oddlženie nemocníc

Slovensko vyčlení miliardu eur na boj s pandémiou.

Krajčí vyrokoval 575 miliónov eur na oddlženie nemocníc
Na snímke minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO). Foto: TASR/ Pavel Neubauer

Na oddlženie nemocníc v budúcom roku by malo ísť 575 miliónov eur, oznámil v utorok (24. 11.) minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Nedefinoval však, aké budú jeho pravidlá.

„Zatiaľ sa mi s ministerstvom financií podarilo vyrokovať 575 miliónov eur na oddlženie nemocníc, keďže situácia je vážna. Vedeli sme, že nemocniciam budú hroziť exekúcie. Preto sme sa chceli popasovať nielen s ich dlhom, ale aj s ich hospodárením,“ komentoval.

Poznamenal, že na MZ SR začala fungovať sekcia efektívneho hospodárenia, kde sa snažia jednotlivé nemocnice riadiť ako sieť. Zavádzajú mechanizmy centrálneho obstarávania a efektívneho hospodárenia.

Keďže podľa Krajčího slov systém ústavnej zdravotnej starostlivosti najmä v koncových nemocniciach nie je dobre nastavený a z verejného zdravotného poistenia nedostávajú toľko zdrojov, ktoré by pokryli starostlivosť o pacientov, je v rozpočte ďalších 125 miliónov eur na posilnenie ústavnej zdravotnej starostlivosti.

Povedal tiež, že štát vyčlenil jednu miliardu na boj s pandémiou. „Predpokladá sa, že nemalá suma pôjde aj do zdravotníctva,“ poznamenal Krajčí s tým, že aj táto suma je mimo rozpočtu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko