Na hlavný obsah

Ľudia z kultúrneho priemyslu môžu požiadať o takmer 4 000 eur

Financie sú určené pre technické a podporné profesie v kultúre.

Ľudia z kultúrneho priemyslu môžu požiadať o takmer 4 000  eur
Ilustračná snímka Foto: TASR

Ministerstvo kultúry (MK) SR spúšťa novú dotačnú schému. V rámci prvej výzvy môžu technické a podporné profesie v kultúrnom a kreatívnom priemysle za marec až september získať podporu 540 eur za mesiac, celkovo teda 3 780 eur. Príjem žiadateľa v mesiaci, za ktorý žiada podporu, by nemal presiahnuť 540 eur.

„Výzva bude určená všetkým pracovníkom a pracovníčkam v kultúrno-kreatívnom priemysle, ktorí nemohli žiadať o inú formu pomoci, týmto ľuďom bude vyplatená jednorazová podpora v maximálnej výške 3 780 eur ,“ priblížila ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO).

Štátny tajomník MK SR Radoslav Kutaš dodal, že z prvých schém pomoci vypadli fyzické osoby, ktoré mali popri samostatnej zárobkovej činnosti aj príjem zo závislej činnosti. Aktuálnou výzvou sa snažia pomôcť práve technickým profesiám, ktorých sa to týka. Zoznamy povolaní vznikali v spolupráci s predstaviteľmi umeleckej obce.

Ministerka kultúry SR Natália Milanová pri predstavení novej dotačnej schémy ministerstva kultúry.Foto: TASR
Foto: TASR

Prvým krokom pri požiadaní o dotáciu je vyplnenie formulára evidencie iných profesionálov v kultúre Fondu na podporu umenia. O ďalšom postupe rezort kultúry informuje na svojej webovej stránke. Akceptovanú zmluvu o poskytnutí dotácie následne ministerstvo zverejní v centrálnom registri zmlúv a potom financie vyplatia na účet. Podľa Milanovej by to malo byť ešte v decembri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko