Na hlavný obsah

Maďarsko a Poľsko pri vetovaní rozpočtu EÚ nemenia názor

Podľa Orbána ide o legitímny nástroj.

Maďarsko a Poľsko pri vetovaní rozpočtu EÚ nemenia názor
Poľský premiér Mateusz Morawiecki (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: SITA/AP

Maďarsko a Poľsko považujú svoje veto sedemročného rozpočtu Európskej únie na podporu ekonomík zasiahnutých koronavírusom za potrebné. Zhodli sa na tom vo štvrtok (26. 11.) v Budapešti šéfovia vlád oboch krajín. Poľský premiér Mateusz Morawiecki tvrdí, že podmieňovanie výplaty unijných peňazí dodržiavaním princípov právneho štátu môže viesť k rozpadu európskeho bloku. Zavedenie takéhoto mechanizmu by podľa Morawieckého a jeho maďarského náprotivka vyžadovalo zmenu unijných zmlúv, referuje agentúra Reuters.

„Naším cieľom je zabrániť mechanizmu, ktorý by neposilnil, ale oslabil právny štát v Európskej únii tým, že by ho ponížil na politický nástroj,“ uvádza sa vo vyhlásení Morawieckého a Viktora Orbána. Obaja štátnici sľúbili, že ak sa jednej krajine nebude páčiť nejaký návrh, neprijme ho ani tá druhá. Prekáža im tiež, že definícia právneho štátu je „široká a vágna“. Podľa Orbána je nezodpovedné spájať politickú diskusiu týkajúcu sa právneho štátu s ekonomickými otázkami spojenými so zvládnutím krízy vyvolanej koronavírusom. Dodal, že v kríze je nutné rýchlo robiť rozhodnutia, ktoré majú dosah na ekonomiku.

Ak Varšava a Budapešť vetujú bezprecedentný balík v celkovej hodnote 1,8 bilióna eur, zbrzdí sa v krajinách „dvadsaťsedmičky“ vyplatenie miliárd eur v čase, keď blok čelí druhej vlne pandémie a hospodárskej recesii, pripomína Reuters. Poľsko a Maďarsko pritom z unijných peňazí silne profitujú, Poľsko je ich najväčším čistým príjemcom v EÚ.

Podľa Orbána je použitie veta legitímnym nástrojom v súčasnom spore. Vyhlásil, že je jeho „vlasteneckou povinnosťou“ zavrhnúť akékoľvek riešenie, ktoré by poškodzovalo maďarské záujmy.

Podmieniť čerpanie peňazí z pokladnice Únie dodržiavaním princípov vlády práva sa EÚ rozhodla na základe dohody členských krajín a Európskeho parlamentu zo začiatku novembra. Maďarsko a Poľsko, s ktorými inštitúcie už niekoľko rokov vedú konanie pre obavy z obmedzovania nezávislosti súdnictva či médií, označujú úpravu za porušenie zmlúv Únie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet