Na hlavný obsah

Maďarsko kupuje protivzdušné rakety. Musíme byť schopní odrážať útoky, tvrdí Orbán

Nové systémy protivzdušnej obrany nakúpi od USA a Nórska.

Maďarsko kupuje protivzdušné rakety. Musíme byť schopní odrážať útoky, tvrdí Orbán
Foto: Kongsberg.com

Maďarsko súhlasilo s nákupom systémov protivzdušnej obrany NASAMS od amerického výrobcu zbraní Raytheon Technologies a nórskej zbrojárskej spoločnosti Kongsberg. Úrad komisára pre vývoj v oblasti obrany uviedol, že nasadenie systému krátkeho až stredného dosahu „vylepší obranné schopnosti armády na úroveň 21. storočia“.

Nové systémy protivzdušnej obrany nahradia sovietsky systém Kub, ktorý v Maďarsku používali od roku 1976. Maďarský premiér Viktor Orbán už niekoľko rokov investuje množstvo prostriedkov do obrany štátu. Tvrdí, že „Maďarsko musí byť schopné odrážať útoky z ktorejkoľvek strany“ bez pomoci NATO, ktorej je Maďarsko členom. Presadzoval tiež vytvorenie európskej armády na obranu proti potenciálnym útokom Ruska.

Ešte v septembri maďarské ozbrojené sily podpísali kontrakt s nemeckým koncernom Rheinmetall za viac ako dve miliardy eur týkajúci sa dodávky 218 bojových vozidiel Lynx KF41.

Niekoľko týždňov predtým Maďarsko podpísalo deklaráciu o zámere nakúpiť od americkej spoločnosti Raytheon Technologies rakety protivzdušnej obrany za približne 845 miliónov eur, ktoré by mali dodať do roku 2023.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet