Na hlavný obsah

Maďarsko vetovalo rozpočet EÚ pre migráciu, tvrdí Orbán

Myslí si, že krajiny odmietajúce migráciu, by vydierali cez rozpočet Únie.

Maďarsko vetovalo rozpočet EÚ pre migráciu, tvrdí Orbán
Foto: SITA/AP

V súčasnosti v Bruseli považujú za právny štát iba krajiny, ktoré vpúšťajú migrantov, uviedol v stredu (18. 11.) v zdôvodnení pondelňajšieho (16. 11.) blokovania rozpočtu Európskej únie (EÚ) Maďarskom predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Poukázal na to, že počas diskusií o prisťahovalectve v uplynulých dvoch rokoch sa odvolávanie na právny štát stalo politickým a ideologickým prostriedkom, pričom ide o právnu kategóriu. „Konanie postihujúce členskú krajinu nemožno spustiť bez toho, aby boli stanovené objektívne kritériá a bola poskytnutá možnosť podať opravný prostriedok proti rozhodnutiu,“ zdôraznil.

„Členské štáty, ktoré si chránia hranice a svoju krajinu pred migráciou, v Bruseli už nepovažujú za právny štát. Po prijatí súčasného návrhu by už nič nebránilo tomu, aby vyplácanie finančných zdrojov EÚ viazali k podpore prisťahovalectva, a krajiny, ktoré migráciu odmietajú, by vydierali prostriedkami rozpočtu Únie,“ dodal maďarský ministerský predseda.

Maďarsko a Poľsko zablokovali na pondelňajšom zasadnutí veľvyslancov členských krajín v Bruseli schválenie dlhodobého rozpočtu EÚ vo výške 1,1 bilióna eur a s ním súvisiaceho záchranného balíka zameraného na oživenie európskej ekonomiky po koronakríze v hodnote 750 miliárd eur. Dali tak najavo svoj nesúhlas s podmienením čerpania finančných prostriedkov EÚ s dodržiavaním zásad právneho štátu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet